Čína rozšíri zónu voľného obchodu v Šanghaji o finančné centrum

Čína zásadným spôsobom rozšíri zónu voľného obchodu v Šanghaji. V budúcnosti by mala zahŕňať aj obchodné centrum mesta, kde majú centrály veľké nadnárodné spoločnosti a čínske banky. Informovala o tom podľa agentúry Reuters čínske štátne médiá.

27.12.2014 19:28
debata

Čína otvorila šanghajskú zónu voľného obchodu vlani v septembri. Médiá vtedy predpovedali, že Čína v jej rámci pristúpi k rozsiahlym finančným reformám, zruší obmedzenia pre zahraničné investície alebo obmedzí cenzúru internetu. Tieto očakávania sa ale do veľkej miery nesplnili. Naopak, čínske vedenie dalo zelenú mnohým projektom mimo oblasť tejto zóny, ktoré dublujú alebo dokonca prekonávajú jej výhody.

Peking schválil vznik konkurenčných zón v iných mestách. Takisto spustil celoštátne pilotné projekty, v rámci ktorých skúša zmierniť kontrolu nad výmenným kurzom čínskej meny.

Toto aj relatívna izolovanosť miesta prispelo k tomu, že šanghajská zóna, ktorá zahŕňala na začiatku okrem iného prístav, letisko Pchu-tung a colné skladisko, stratila na príťažlivosti, napísala agentúra Reuters. Špekulovanie s cenami realit naviac narástlo do takej miery, že miestna vláda musela zakročiť, aby ceny dostala pod kontrolu.

Zóna, ktorá sa v počiatkoch rozkladala na takmer 29 kilometroch štvorcových, by nanovo mala podľa plánov zahŕňať finančnú štvrť Lu-ťia-cuej, čo je šanghajské príbrežné centrum obchodu, kde sa nachádzajú najvyššie mrakodrapy v meste. Súčasťou by mali byť aj priľahlé štvrte Ťin-čchiao a Čang-ťiang.

Rozšírenie umožní spoločnostiam nachádzajúcim sa v týchto oblastiach využívať existujúce preferenčné opatrenia, z ktorých ťažia firmy v terajšej zóne voľného obchodu. O oficiálnom dátume rozšírenia čínska štátna tlačová agentúra Nová Čína neinformovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj