Ukrajincom sa automaticky odpojil jeden blok jadrovej elektrárne

Šiesty blok Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny sa v nedeľu o piatej ráno automaticky odpojil od siete vďaka systému ochrany pred vnútorným poškodením generátora. Podľa úradov príčina zatiaľ nie je jasná, ale úroveň radiácie nepresiahla limity.

28.12.2014 14:06
debata (448)

„Reaktor je teraz na 40 percentách svojej kapacity. Príčiny aktivácie ochrany sa zisťujú. V tejto chvíli je v prevádzke päť blokov (elektrárne) s celkovou kapacitou 4530 megawattov,“ citovala tlačová agentúra Ukrinform ukrajinskej ministerstvo energetiky.

Žiadne ďalšie podrobnosti úrad neuviedol, ubezpečil však, že radiácia v elektrárni aj v bezpečnostnej zóne okolo nej nepresahuje limity.

Záporožská jadrová elektráreň je podľa Ukrinformu s celkovou kapacitou 6000 megawattov najväčším energetickým zariadením nielen na Ukrajine, ale v celej Európe. V prevádzke má šesť blokov, každý s výkonom 1000 megawattov. Prvý začal dodávať elektrinu do rozvodnej siete v roku 1984. V poslednej dobe táto elektráreň zabezpečuje vyše 22 percent spotreby elektrickej energie v krajine.

448 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #elektrina #Ukrajina