Na nemeckú minimálnu mzdu majú nárok aj Slováci

Nemeckú minimálnu mzdu budú musieť od januára 2015 vyplácať svojim zamestnancom aj slovenské firmy, ak ich vyšlú pracovať do Nemecka. Platí to aj v prípade, ak tam budú vykonávať iba časť svojej práce. Pôjde napríklad o pracovníkov v kamiónovej preprave i osobnej doprave. Informovalo o tom ministerstvo práce v súvislosti s tým, že Nemecko určilo zákonom výšku minimálnej mzdy na 8,50 eura za hodinu.

29.12.2014 13:26 , aktualizované: 30.12.2014 11:00
debata (23)

Napríklad ak slovenská kamiónová firma bude vykonávať prepravu pre českého zákazníka, ale nakládka alebo vykládka tovaru sa uskutoční na území Nemecka, takýto pracovník musí poberať nemeckú minimálnu mzdu. Bude to platiť aj pre slovenských zamestnávateľov, ktorí pridelia svojich zamestnancov nemeckej firme, resp. akejkoľvek firme vykonávajúcej činnosť na území Nemecka.

„Nemecké úrady budú preverovať vyplácanie minimálnej mzdy zahraničným pracovníkom aj v domovských krajinách ich zamestnávateľov. V prípade porušenia zákona hrozia firmám pokuty,“ upozornil rezort práce. Ak pokuta prekročí 2 500 eur, budú takéto firmy vylúčené z verejných tendrov. Ministerstvo práce odporúča všetkým firmám, ktorých zamestnanci pôsobia alebo môžu pôsobiť v Nemecku, aby sa o aktuálnej výške minimálnej mzdy informovali u nemeckých zamestnávateľských, prípadne odborových zväzov.

Dodržiavanie zákona o minimálnej mzde bude kontrolovať nemecká colná správa. Jej bude musieť zástupca zamestnávateľa na požiadanie predložiť pracovné zmluvy, ako aj všetky doklady preukazujúce vyplatenie nemeckej minimálnej mzdy. Zahraniční, a teda i slovenskí, zamestnávatelia musia od 1. januára 2015 predložiť informáciu pred začatím výkonu prác svojich zamestnancov v Nemecku príslušnému úradu colnej správy.

Vyplácanie nemeckej minimálnej mzdy šofér kamióna Štefan (43) zo severu Slovenska víta. Je to podľa neho určité ocenenie vodičov. „Do Nemecka chodievam občas nakladať, ale doteraz sa mi nestalo, aby mi firma zaplatila niečo navyše,“ povedal.

Generálny tajomník Česmadu Pavol Reich uviedol, že doteraz slovenskí dopravcovia nemuseli platiť minimálnu mzdu vodičom podľa nemeckých zákonov. „Od januára by mala byť minimálna mzda vyplatená všetkým, ktorí tranzitujú Nemeckom, alebo tam odvážajú, či odtiaľ dovážajú tovar. Pre slovenských dopravcov to bude znamenať zvýšené náklady na mzdy pre vodičov, ktoré nie sú schopní zaplatiť,“ zdôraznil Reich. Napriek tomu dopravcov budú inštruovať, aby nahlásili na nemecký Colný úrad v Kolíne nad Rýnom ľudí, ktorí budú chodiť do Nemecka, a aby určite požadovali od nemeckých špedícií vyššie ceny za dopravu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #kamiónová preprava #osobná doprava #zákon o minimálnej mzde