Maďarsko v novom roku obnoví dodávky plynu na Ukrajinu

Maďarsko obnoví od začiatku nového roka dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Oznámila to v pondelok maďarská energetická spoločnosť FGSZ s tým, že všetky technické a obchodné podmienky pre obnovenie dodávok budú splnené do 1. januára.

30.12.2014 06:28
debata (2)

Maďarsko pozastavilo spätné dodávky ruského plynu na Ukrajinu koncom septembra pre obavy o uspokojenie rastúceho dopytu na svojom trhu. FGSZ uviedla, že obnovenie dodávok bude možné, pretože sa neočakáva vyšší dopyt po plyne, ktorá by znamenala prílišnú záťaž na domácu sieť. Vývoz na Ukrajinu sa tak môže vrátiť na úroveň pred pozastavením dodávok, uviedla tlačová agentúra MTI.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Ťažba na Ukrajine dosahuje zhruba polovice tohto objemu, tento rok však bude nižšia kvôli anexii polostrova Krym Ruskom.

Rusko kvôli sporom o cenu a o výšku ukrajinského dlhu prerušilo v polovici júna vývoz plynu na Ukrajinu. Krajina sa tak stala závislá na spätných dodávkach ruského plynu z Poľska, Maďarska a zo Slovenska. Podľa dohody môže Ukrajina z Maďarska dostať päť až šesť miliárd metrov kubických plynu ročne.

V októbri sa Ukrajine podarilo dohodnúť s Ruskom na obnovení dodávok na zimné mesiace, Ukrajina však musí za dodávky platiť vopred. Ruský plyn začala Ukrajina opätovne odoberať na začiatku tohto mesiaca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Ukrajina