Ruský premiér uvoľnil 100 miliárd rubľov pre banku VTB

Ruský premiér Dmitrij Medvedev podpísal nariadenie o zvýšení kapitálu druhej najväčšej banky v krajine VTB o 100 miliárd rubľov. Oznámila to v utorok ruská vláda.

30.12.2014 09:25
debata (22)

Pomoc pre VTB je súčasťou širšieho plánu podpory ruského bankového sektora, ktorý sa potýka s problémami kvôli sankciám západných krajín uvalených na Rusko v súvislosti s jeho úlohou v ukrajinskej krí­ze.

Podľa vyhlásenia premiér podpísal nariadenie už 27. decembra. Banka dostane peniaze z Fondu národného bohatstva, ktorý je jedným z fondov, do ktorého Rusko ukladá zisky z predaja ropy, napísala agentúra Reuters.

Minister financií Anton Siluanov minulý týždeň uviedol, že ďalších 150 miliárd rubľov by VTB mala dostať v budúcom roku. Finančnú pomoc podľa neho môže dostať aj ruská banková trojka Gazprombank.

Na ruský bankový sektor negatívne doliehajú západné sankcie, ktoré veľkým bankám obmedzili prístup na medzinárodné finančné trhy, takže sa im prudko zvýšili náklady na vlastné financovanie. Situáciu bánk podkopáva aj smerovanie ekonomiky do recesie a prudký prepad kurzu rubľa.

Dolná komora ruského parlamentu prijala tento mesiac návrh zákona o štátnej pomoci bankovému sektoru. Významné banky, ktoré budú ohrozené západnými sankciami proti Rusku a terajšími otrasmi na domácich finančných trhoch, môžu podľa zákona od štátu dostať celkovo až bilión rubľov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko