Najhodnotnejšou mladou IT firmou je čínska Xiaomi

Čínsky výrobca inteligentných mobilných telefónov Xiaomi sa stal iba štyri roky od svojho založenia najhodnotnejšou mladou technologickou firmou sveta.

30.12.2014 19:44
debata

Hodnota firmy dosiahla po poslednom kole investičného financovania 45 miliárd dolárov a prekročila hodnotu amerického prevádzkovateľa internetovej aplikácie pre alternatívnu taxislužbu Uber. Napísal to spravodajský server britskej BBC.

Spoločnosť Xiaomi získala tento týždeň od investorov 1,1 miliardy dolárov. Firma sa tento rok dostala medzi najväčších svetových predajcov smartphonov a je tretia za gigantmi trhu, juhokórejskou spoločnosťou Samsung a americkým Applom. V januári Xiaomi plánuje uviesť na trh nový prístroj.

„Je to potvrdenie prvotriednych výsledkov Xiaomi za posledné štyri roky a predznamenáva to novú fázu v histórii firmy,“ uviedol k poslednému kolu financovanie spoluzakladateľ firmy Pin Lin.

Vlani sa hodnota firmy pohybovala okolo úrovne desať miliárd dolárov. Od tej doby Xiaomi na rozsiahlom domácom trhu predbehla v predaji inteligentných telefónov Samsung. Xiaomi láka zákazníkov najmä nízkymi cenami a na tento rok si vytýčila cieľ predať 60 miliónov telefónov, viac ako trojnásobne než v roku 2013.

Doteraz bol najcennejšou mladou firmou technologického sektora Uber, ktorého hodnota na začiatku decembra pri novom kole získavania financií dosiahla 40 miliárd dolárov. Bol to viac ako dvojnásobok úrovne z tohtoročného jú­na.

debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi