OSN chce pravidlá pre bankrot štátov, silným sa to nepáči

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) schválilo plán na vytvorenie nového právneho rámca pre proces reštrukturalizácie štátnych dlhov. Tento krok má zabrániť špekulatívnym akciám, ktoré spôsobili, že Argentína sa tento rok dostala už druhýkrát do platobnej neschopnosti, uviedla agentúra AP.

31.12.2014 05:52
debata (10)

Vytvorenie nového rámca navrhli rozvojové krajiny a Argentína ho silno podporuje. Pre sa vyjadrilo 119 zo 193 členských krajín. Proti boli napríklad Spojené štáty, Británia, Japonsko, Švajčiarsko a Kanada.

Podľa plánu Valné zhromaždenie zriadi výbor pre rokovania o právnom rámci. Zúčastniť sa môžu všetky členské krajiny. Valné zhromaždenie tiež vyzvalo ďalšie inštitúcie OSN, finančné inštitúcie ako Svetová banka a Medzinárodný menový fond, súkromný sektor, akademikov a ďalších odborníkov, aby sa na práci výboru podieľali.

Argentína sa v júli dostala druhýkrát za zhruba 13 rokov do platobnej neschopnosti, keď súd v New Yorku v rámci dlhoročného sporu Argentíny s vlastníkmi pôvodných dlhopisov vydaných pred štátnym bankrotom v roku 2002 zabránil splácaniu vymenených dlhopisov. Krajina v reakcii na tento krok navrhla zákon, ktorý má umožniť presunúť splácanie jej štátnych dlhopisov z USA inam.

Cieľom nového právneho rámca procesu reštrukturalizácie štátneho dlhu má byť zvýšenie účinnosti, stability a predvídateľnosti medzinárodného finančného systému, dosiahnutie udržateľného vyváženého hospodárskeho rastu a udržateľného rozvoja v súlade s národnými podmienkami a prioritami.

Spojené štáty ale tvrdia, že štatutárny mechanizmus reštrukturalizácie dlhu vyvolá neistotu na finančných trhoch a spolu s niekoľkými ďalšími štátmi sa domnievajú, že vhodnejším miestom pre rokovania o tomto probléme by bol MMF.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #bankrot #OSN