Ceny v Rusku stúpli v tomto roku o viac než desatinu

Spotrebiteľské ceny v Rusku v tomto roku stúpli o 11,4 percenta, teda najprudším tempom od ruskej finančnej krízy v roku 2008.

31.12.2014 15:59
debata (66)

Za rastom cien bol predovšetkým slabší kurz domácej meny. Vyplýva to podľa serveru BBC z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil ruský štatistický úrad,

Ceny potravín sa zvýšili dokonca o 15,4 percenta. Moskva v auguste zakázala všetok dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z Európskej únie, Spojených štátov a niekoľkých ďalších západných krajín. Reagovala tak na západné sankcie uvalené na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine.

V decembri sa spotrebiteľské ceny v Rusku medzimesačne zvýšili o 2,6 percenta. Medziročná miera inflácie tak vystúpila na 11,4 percenta z novembrových 9,1 percenta. Tempo rastu cien výrazne zrýchlilo v porovnaní s minulým rokom, v ktorom inflácia dosiahla 6,5 percenta.

Rubeľ sa tento rok dostal pod výrazný tlak v dôsledku klesajúcich cien ropy a protiruských sankcií, pre ktoré je pre veľké ruské firmy prakticky nemožné požičať si na Západe. Od začiatku tohto roka tak ruská mena stratila viac ako 40 percent svojej hodnoty.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko