Väčšina pri smreku, niektorí v trópoch pod palmou

Väčšina Slovákov trávila vianočné sviatky doma pri vianočnom stromčeku, najčastejšie smreku. Zaslúžený oddych po náročnom roku. Napriek tomu nemálo našincov okúsilo aj iné Vianoce. Časť ľudí zamierila do teplých krajín, k moru, palmám či ku kaktusom.

01.01.2015 15:00
debata

Aké to je, vie povedať mladý cestovateľ Richard Slafkovský. Tridsiatnik sa teraz naplno venuje svojej mladej rodinke, ale predtým rok po roku doslova precestoval takmer polovicu sveta. Bol v Indonézii, Číne, vo Vietname, v Thajsku, Kambodži, ale aj Mexiku, Guatemale, Belize a to je len výber cieľových destinácií. Vzhľadom na to, že pracuje pre firmu Allmedia, ktorá sa venuje stavebníctvu, bolo rozhodnuté, kedy je čas na dovolenku. V lete sa Richard zameriava na slovenských zákazníkov, ktorí majú doma dovolenku takpovediac na malte. V zime je potom čas napríklad aj na cesty – Mexiko, Guatemala, Belize.

Čo našinca čaká počas Vianoc v týchto krajinách? „Bol som raz na prvý sviatok vianočný v Strednej Amerike. Ide o silne katolícku oblasť, a preto vianočné zvyky sú tam možne ešte intenzívnejšie ako na Slovensku,“ hovorí Richard Slafkovský. Podľa neho je narodenie Krista v Mexiku skutočnou oslavou života, čo zrejme vyplýva aj z mentality južných národov.

„U nás sa chodí do kostola, sú zvyky, tradície, je to pekné. Ale veľa ľudí prežíva sviatky v konzumnom štýle,“ dodáva. Aj v Ázii podľa neho cítiť z rôznych osláv podstatne viac nadšenia. „Pochody v Číne s rôznymi lampiónmi sú nezabudnuteľné,“ opisuje Richard.

Na druhej strane snaha o približovanie sa životnému štýlu vyspelejším krajinám môže v Mexico City vyvolať úsmev turistov. Kým pre Slováka je v zime sneh a ľad bežný (aspoň dosiaľ to tak často bolo), v Mexiku je to veľká vzácnosť. Richard si spomína ako v Mexico City cez Vianoce vybudovali v strede mesta štadión s ľadovou plochou. Pri tamojších teplotách je pravdepodobné, že išlo o umelý ľad. Napriek tomu tribúny praskali vo švíkoch a dostať sa na ne by znamenalo vystáť si niekoľkohodinový rad. Čo však Mexičan nespraví pre kúsok zimy…

Presne opačne to máme v hlavách nastavené my. Čo by sme nespravili v zime pre kúsok horúčav s osviežujúcou morskou vodou a palmami…

„Je čarovné dať si v Indonézii pod slnečníkom ananásový džús na ležadle s výhľadom na teplé more a pritom si uvedomiť, že alternatíva na Slovensku je sneh a mráz pod nechtami,“ hovorí ďalší cestovateľ Marek Dinuš. Ten záľubu v podobe cestovania tiež presúva na zimu, keďže sa venuje v spoločnosti geodetky.sk realitnému biznisu a ten v čase zimy nejde tak ako v lete.

Cestovatelia si v zime pochvaľujú dovolenky v oblastiach bližšie pri rovníku, kde je najlepšie vraj ísť práve vtedy, keď na Slovensku panuje zima.

„Napríklad v Indonézii je v lete obdobie monzúnových dažďov. Naopak, počas zimných mesiacov je tam stále teplé a pritom suché počasie,“ dodáva Richard. Podobne ani výlet do Nepálu v januári nemusí znamenať, že v Himalájach sa treba pripraviť na mrazy.

„Po horách sme šliapali bežne v krátkych nohaviciach,“ hovorí Marek Dinuš. Uvedomí si našinec v Guatemale, že sa tam potí, ako by bol august a pritom doma na Slovensku panuje napríklad poľadovica? „Vôbec. Keď sa po dlhom lete dostanete do exotickej krajiny a idete ju spoznávať, v pozitívnom zmysle slova vás to prevalcuje tak, že to, čo sa deje doma na Slovensku, vôbec neriešite,“ dodáva Richard Slafkovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #Vianoce