Rusi znížia minimálnu cenu vodky, protialkoholické združenia protestujú

Prvýkrát za posledné roky vodka v Rusku v novom roku nezdražie, ale zlacnie. Aspoň pokiaľ ide o minimálne ceny, ktoré určujú úrady. Tie sa pritom až doteraz snažili bojovať proti nadmernému pitiu zdražovaním.

02.01.2015 14:40
debata (73)

Protialkoholické združenia už vyzvali Kremeľ, aby chystanému zlacneniu zabránil, pretože s lacnejšou vodkou sa podľa nich nepodarí splniť sľub prezidenta Vladimira Putina, že v Rusku predĺži priemernú dĺžku života.

„Vodke dovolili zlacnieť!“ napísal v piatok vládny denník Rossijskaja gazeta. „Úrady pripravili prekvapenie: od 1. februára 2015 sa minimálne ceny vodky znižujú. Pol litra vodky bude v obchode stáť najmenej 185 rubľov, namiesto 220 rubľov,“ napísal populárny denník Komsomolskaja pravda a ubezpečil svojich čitateľov, že príslušný výnos už bol podpísaný a úradne vyhlásený.

Zlacnenie sa iných liehovín netýka, a tak záujemcovia o koňak aj budúci mesiac za pollitrovú fľašu zaplatia najmenej 322 rubľov.

Prekvapivé zlacnenie vodky podľa denníka súvisí s nedávnym vyjadrením prezidenta Vladimira Putina, že ustavičné zdražovanie vodky viedlo k tomu, že stúpla spotreba rôznych náhrad. Úradné minimálne ceny vodky počas posledných rokov stúpli na viac ako dvojnásobok, z 98 na 220 rubľov. Ale to už bola hranica, kedy „ľudia začali rubľom hlasovať pre horšií, ale lacnejší výrobok,“ poznamenal denník. Odhaduje sa, že len polovica minuloročnej spotreby liehovín v Rusku pripadala na legálnu (a teda zdanenú) vodku.

Ruské úrady pred časom vyhlásili ďalšie ťaženie proti vysokej spotrebe alkoholu, ktorý státisícom Rusov skracuje život. Spolu s rýchlo rastúcimi cenami vodky začala v štatistikách mierne klesať aj spotreba liehovín. Úrady ale nemajú podchytené údaje o výrobe a spotrebe nelegálnej nezdanenej vodky, ani načierno páleného alkoholu v domácich podmienkach. Experti varovali, že zdražovanie legálnej bezpečnej vodky povedie k rastu počtu prípadov otravy z nekvalitných náhrad ako za čias čiastočnej prohibície na konci sovietskej éry.

Tento rok na jar vyvolal rozruch prípad zo sibírskej dediny Krasnyj velikan pri jazere Bajkal, kde najmenej 11 ľudí zomrelo na otravu nekvalitným alkoholom.

Teraz je síce otázkou, či sa zníženie úradnej ceny premietne aj do reálnej ceny na pultoch obchodov, ale prinajmenšom je nádej, že k ďalšiemu zdraženiu „úradnej vodky“ tento rok nedôjde.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vodka