Českí železničiari protežujú Kapsch, sťažuje sa Nokia únii

Spoločnosť Nokia sa sťažuje Európskej komisii pre súťaže na zabezpečenie hlavných železničných tratí v Česku signálom GSM-R, vraj zvýhodňujú technológiu firmy Kapsch, píše česká Mladá fronta Dnes (MfD).

04.01.2015 07:21
debata (1)

Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC) odmieta, že by niekoho zvýhodňovali, zástupca firmy Kapsch podľa MfD uviedol, že technológia Kapsch umožňuje prepojenie aj s inými výrobcami.

Denník uvádza, že fínsky výrobca sa na Európsku komisiu obrátil pre zákazku za viac ako 600 miliónov korún na pokrytie trate z Kolína do Brna cez Havlíčkův Brod. Súťaž vyhral Kapsch, v hre vraj bola len jedna ďalšia firma, ktorá tiež ponúkla technológiu Kapsch. Podľa šéfa Nokia Networks v Česku Aleša Voženílka sa Nokia obrátila na komisiu potom, čo pripomienkam nevyhovela ani SŽDC, ani protimonopolný úrad, píše MfD.

SŽDC tak podľa MfD musí „vysvetliť Európskej komisii, ako je možné, že všetky zákazky na zabezpečenie hlavných tratí signálom GSM-R končia zatiaľ stále v českej pobočke rakúskej firmy Kapsch“.

Pokrytie hlavných železničných tratí signálom GSM-R má zaistiť bezpečnejšiu prevádzku vlakov a ľahšie dorozumievanie rušňovodičov s riadiacimi prevádzky. Súťaže na GSM-R podľa MfD v Česku doteraz končia pravidelne len víťazstvom Kapschu.

„Odhadovaná cena sa od konečnej prakticky nelíši, v súťaži potom ešte obvykle figuruje jeden záujemca, ktorý ponúkne v zákazke za stámilióny korún o niekoľko desiatok tisíc korún vyššiu cenu,“ dodáva denník.

Kapsch na otázku, čím si vysvetľuje, že všetky súťaže zatiaľ vyhral, odpovedal, že ich „technológia a ponuky na jej dodanie boli vo všetkých prípadoch uznané ako najvýhodnejšie pre obstarávateľa,“ uvádza MfD.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nokia #Kapsch