Čína zrušila vývozné kvóty na vzácne kovy

Čína zrušila systém kvót, ktorého cieľom bolo obmedziť vývoz 17 vzácnych kovov, volfrámu, molybdénu a fluoritu.

05.01.2015 10:42
debata (6)

Vyhovela tak vlaňajšiemu rozhodnutiu Svetovej obchodnej organizácie (WTO), podľa ktorého obmedzenie vývozu porušovalo obchodné pravidlá. Oznámili to v pondelok čínske médiá.

Čínsky denník Shanghai Securities News v pondelok napísal, že ministerstvo obchodu zverejnilo koncom decembra oznámenie, že ruší vývozné kvóty na vzácne kovy. Tieto kovy sú nevyhnutné pre technicky vyspelé produkty, ako sú šošovky do optických prístrojov, mobilné telefóny, batérie elektromobilov, veterné turbíny alebo zbrane.

Čína sa na celosvetovej produkcii vzácnych kovov podieľa viac ako 90 percentami a na globálnom vývoze týchto kovov 97 percentami. Peking v roku 2010 ich vývoz prudko obmedzil, čo viedlo k nárastu cien o stovky percent. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že ceny týchto kovov na globálnom trhu sú príliš nízke a nepokrývajú obrovské environmentálne náklady na ich ťažbu. Japonsko, Európa a USA, hlavní dovozcovia týchto kovov, si však sťažovali, že Čína svojím rozhodnutím porušila pravidlá obchodu.

WTO vlani v marci rozhodla, že systém ciel a kvót je diskriminačný a dáva domácim firmám nespravodlivé výhody. Po rozhodnutí sa očakávalo, že Čína systém kvót zruší a nahradí ho vyššími daňami z ťažby prírodných zdrojov, napísala agentúra Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #WTO