Ceny ropy stále padajú, americká ropa pod 50 USD za barel

Svetové ceny ropy v pondelok prehĺbili prepad na nové minimá za viac ako päť rokov. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) prvýkrát od apríla 2009 zostúpila pod psychologicky dôležitú hranicu 50 dolárov za barel. Trh naďalej zráža vysoká ponuka suroviny pri slabom globálnom dopyte.

05.01.2015 22:11
debata (187)

Ropa WTI zostúpila pred 17:30 SEČ až na 49,95 USD za barel a za posledný rok stráca približne polovicu svojej hodnoty. Neskôr sa ustálila mierne nad 50 dolármi s dennou stratou asi dva a pol USD. Severomorská ropa Brent zostúpila oproti piatku o tri a pol dolára na 52,95 USD. Od vlaňajšieho júna, kedy bola ropa na dlhodobých maximách, už sa jej ceny znížili o viac ako polovicu.

Ceny ropy od minulého leta posúva nadol vysoký objem ponuky suroviny na trhu, predovšetkým vďaka rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. K poklesu cien ale prispievajú tiež obavy ohľadom hospodárskeho vývoja v Európe a v Ázii. Prepad cien sa zrýchlil po novembrovom rozhodnutí ťažobného kartelu OPEC nezasiahnuť proti cenovému poklesu obmedzením produkcie.

Ruské ministerstvo energetiky minulý týždeň oznámilo, že ťažba ropy v Rusku sa vlani zvýšila na nové postsovietske maximum 10,58 milióna barelov denne. Vývoz ropy z Iraku sa v decembri podľa tamojšieho ministerstva dostal na najvyššiu úroveň od roku 1980.

„Pre trh je najjednoduchšie tlačiť cenu ropy nadol. Takmer všetky správy z trhu a fundamentálne faktory sú pre ceny negatívne,“ povedal agentúre Reuters analytik Carsten Fritsch z nemeckej Commerzbank.

K poklesu cien teraz prispieva aj slabý kurz eura. Ten znižuje kúpnu silu eurozóny voči rope, ktorá sa obchoduje v dolároch.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa