Plynu z Ruska stále prúdi menej, ale bez problémov

Dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko boli počas vianočných a novoročných sviatkov bezproblémové.

07.01.2015 12:40
debata (4)

"Plyn z východu k nám prúdil bez problémov, aj keď s miernym krátením v porovnaní s objednávkami,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Michal Holeš. Podľa neho SPP nemusel riešiť žiadnu krízovú udalosť.

Najväčší slovenský dodávateľ plynu naďalej dostáva menej plynu, ako si objednal. SPP však údaj nechcel konkretizovať. "Naďalej garantujeme plynulé a spoľahlivé dodávky plynu nielen v najbližšom období, ale aj počas celého zimného obdobia pre všetkých svojich zákazníkov, domácnosti aj priemyselné podniky,“ konštatoval Holeš. Po návšteve ministra hospodárstva Pavla Pavlisa koncom decembra minulého roka plynári zverejnili, že vtedy bolo krátenie plynu na úrovni 40 %.

Po koncoročnom stretnutí minister Pavlis ako aj predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík konštatovali, že slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať obmedzenia či zastavenia dodávok zemného plynu počas zimnej sezóny. V prípade krízy vie SPP na základe diverzifikačnej zmluvy s nemeckou spoločnosť E.ON doviesť na Slovensko denne 2 mil. metrov kubických plynu. Plynári sa budú spoliehať aj na plynové zásobníky a na plyn, ktorý v predstihu nakúpili na medzinárodných trhoch. V prípade prerušenia dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu vie SPP doviesť plyn aj zo západu prostredníctvom reverzných tokov, ktoré má Slovensko s Rakúskom a Českou republikou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP