Maďarsko obnovilo dodávky plynu na Ukrajinu

Maďarsko v sobotu obnovilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu. Uviedla to agentúra MTI s odvolaním sa na informácie ukrajinskej štátnej spoločnosti pre prepravu plynu Ukrtransgaz.

10.01.2015 21:31
debata (21)

Maďarsko spätné dodávky ruského plynu na Ukrajinu pozastavilo koncom septembra, pre obavy, či bude schopné uspokojiť rastúci dopyt na svojom trhu a tiež pre plány doplniť svoje zásobníky.

Podľa informácií na internetových stránkach spoločnosti Ukrtransgaz boli dodávky obnovené v sobotu o 11:00 h. Denná dodávka má byť 2,7 milióna metrov kubických plynu. Vlani Ukrajina doviezla z Maďarska 600 miliónov metrov kubických plynu.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Zhruba polovicu spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov, zvyšok tvorí dovoz, predovšetkým z Ruska. Vlani však podiel ruského plynu na spotrebe kvôli pozastaveniu dodávok klesol na 36 percent.

Rusko pre spor o cenu a o výšku ukrajinského dlhu prerušilo v polovici júna vývoz plynu na Ukrajinu. Krajina sa tak stala závislá na spätných dodávkach ruského plynu z Poľska, Maďarska a zo Slovenska. Podľa dohody môže Ukrajina z Maďarska dostať päť až šesť miliárd metrov kubických plynu ročne.

V októbri sa Ukrajine podarilo dohodnúť s Ruskom na obnovení dodávok na zimné mesiace, Ukrajina ale musí za dodávky platiť vopred. Ruský plyn začala Ukrajina opätovne odoberať na začiatku decembra.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Ukrajina