Slovenská životná úroveň predstihne českú

Slovensko v roku 2020 bude mať vyššiu životnú úroveň ako Česko, tvrdí český ekonóm David Marek zo spoločnosti Deloitte. Česká ekonomika porastie v rokoch 2016 až 2020 podľa analýzy spoločnosti Deloitte v priemere o 1,7 percenta ročne.

13.01.2015 09:32
debata (178)

Životná úroveň v Česku by sa tak mala do roku 2020 zvýšiť až na 86 percent priemeru EÚ. Slovensko porastie rýchlejšie, zhruba o tri percentá ročne, a na konci dekády by malo so životnou úrovňou 90 percent priemeru EÚ predstihnúť Českú republiku.

Na utorňajšom stretnutí s novinármi v Prahe to uviedol hlavný ekonóm Deloitte David Marek. Tento rok by podľa neho mala česká ekonomika stúpnuť o 2,3 percenta.

Životná úroveň meraná v HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily bola predvlani v Česku na 81 percentách krajín EÚ a vlani stúpla podľa Marka na 82,3 percenta. Česko by tak malo predstihnúť na čele stredoeurópskych krajín Slovinsko. Na Slovensku to bolo predvlani približne 75 percent priemeru EÚ.

Mierne poklesne aj rast globálnej ekonomiky

"Vo svetle historickej výkonnosti českej ekonomiky sa môže odhad rastu HDP pre nasledujúcich päť rokov zdať ako nízke číslo, avšak je nutné vziať do úvahy očakávaný vonkajší vývoj. Ak porastie nemecká ekonomika priemerne len o 1,4 percenta, limituje to do značnej miery tiež priestor pre rast českého hospodárstva, "uviedol Marek.

Globálna ekonomika by podľa analýzy Deloitte mala v rokoch 2016 až 2020 rásť priemerným tempom 3,6 až 3,7 percenta ročne. V rokoch 2010 až 2014 rástla priemerne o 3,9 percenta ročne. Najpomalšie rastúcou vyspelou oblasťou by mala byť eurozóna s priemerným rastom o percento.

Nemecko podľa odhadov bude rásť priemerným tempom 1,4 percenta, Francúzsko 1,1 percenta a tretia najväčšia ekonomika eurozóny Taliansko o 0,6 percenta. Medzi stredoeurópskymi krajinami by si najväčšiu dynamiku mali udržať Poľsko a Slovensko s rastom HDP zhruba tri percentá ročne.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #HDP