Kaník sporiteľom v II. pilieri: Poisťovne sú sebecké, nežiadajte o penziu

Poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník odporúča žiadateľom o dôchodok z druhého piliera, aby neprijímali ponuky od životných poisťovní a svoje rozhodnutie o poberaní penzie z tohto systému tak odložili.

15.01.2015 12:38
ludovit kanik Foto: ,
Ľudovít Kaník
debata (223)

Výška ponúkaných dôchodkov od životných poisťovní Kaníka nepríjemne prekvapila. Ide podľa neho o sebecký a krátkozraký postoj životných poisťovní, ktoré hľadia len na svoj záujem maximalizovať zisk v krátkodobom horizonte.

„Neuvažujú strategicky. Nastavili systém na súčasnú situáciu,“ povedal Kaník. Tento rok by podľa neho malo dôchodok z druhého piliera síce dostávať len približne 3 tisíc sporiteľov, tento počet však bude každoročne rásť. „Očakával som, že systém bude postavený na státisícoch klientov,“ tvrdí.

Bývalý minister práce a sociálnych vecí navrhuje urýchlene novelizovať zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Podľa Kaníka by sa malo zaviesť prechodné 5-ročné obdobie, počas ktorého by sa žiadateľom o dôchodok z kapitalizačného piliera umožnilo slobodne nakladať so svojimi penzijnými úsporami v prípade, ak pre nich nebude ponuka od životných poisťovní zaujímavá. Počas týchto piatich rokov by podľa Kaníka trh s druhopilierovými dôchodkami narástol, životné poisťovne by mohli zmeniť svoj prístup k vyplácaným sumám a vytvoril by sa tým aj priestor na hľadanie primeraných regulačných opatrení voči životným poisťovniam.

Ako jedno z možných regulačných opatrení Kaník navrhuje to, aby sa suma dôchodkových úspor klienta po odrátaní primeraných nákladov rozložila na obdobie, ktoré nemôže byť dlhšie ako priemerný vek dožitia zvýšený o 20 %. Podľa neho vek dožitia po nástupe na dôchodok je v súčasnosti priemerne 19 rokov a táto hranica by sa tak posunula najviac o pätinu. Životné poisťovne však podľa Kaníka rozložili penzijné úspory klientov na tak dlhé obdobie, ako keby sa mali dožívať 90 rokov. Takýto prístup považuje poslanec za SDKÚ-DS za neférový.

S požiadavkou na ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby už na januárovú schôdzu parlamentu predložil návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou by sa zmenili pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, prišiel v stredu podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. Na tlačovej besede pritom Švejna poukázal na vyjadrenie Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR, podľa ktorého sú ponúkané dôchodky z druhého piliera aj o štvrtinu nižšie, než férové. „Ministerstvo financií tak prizná verejne, že spôsob výplaty tak, ako to predstavilo ministerstvo práce, má tento dôsledok,“ povedal. Nízke penzie z druhého piliera podľa neho kritizujú aj viacerí odborníci na dôchodky. „Ja som vedel, že to bude zle, ale nevedel som, že to bude až tak zle,“ tvrdí podpredseda strany Most-Híd.

Predstaviteľ strany Most-Híd zároveň upozornil na to, že podľa medializovaných informácií bude poisťovňa Union vyplácať dôchodky z druhého piliera pri penzijných úsporách vo výške minimálne 2 100 eur, poisťovňa Generali ponúkne penziu z druhého piliera pri úsporách najmenej 3 500 eur a poisťovňa Allianz pri nasporených prostriedkoch v sume 4 700 eur. Ak má niekto dôchodkové úspory v sume do 3 500 eur, tak mu ponuku na vyplácanie dôchodku dá podľa Švejnu len jedna poisťovňa. „Jediná možnosť zmeny tohto stavu je umožniť ľuďom čerpať si peniaze z vlastného účtu,“ dodal Švejna.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz – Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera zatiaľ požiadalo 91 osôb.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #DSS