Zodpovednosť za modifikované plodiny prevzali národné vlády

Brusel už nebude obmedzovať členské štáty Európskej únie pri rozhodovaní o pestovaní geneticky modifikovaných plodín na svojom území.

16.01.2015 11:00
GMO, geneticky modifikované potraviny, kukurica Foto:
Američania už dvadsať rokov pestujú a konzumujú potraviny, ktoré boli vyrobené z geneticky modifikovanej sóje, kukurice alebo repky. Najväčšie obavy z pestovania geneticky zmenených rastlín majú Rakúšania a Maďari.
debata (16)

Európsky parlament schválil návrh, ktorý umožní členským krajinám úplne zakázať kultiváciu plodín obsahujúcich geneticky modifikované organizmy, a to aj v prípade, že boli schválené na úrovni EÚ.

Po štyroch rokoch dohadovania sa, či sú geneticky modifikované plodiny pre zdravie Európanov a ich životné prostredie bezpečné, našli európski poslanci elegantný modus vivendi. Aj pod tlakom zneistených spotrebiteľov, z ktorých až 60 percent má výhrady k geneticky zmeneným rastlinám, ponechali rozhodovanie o ich budúcnosti na národných vládach.

„Táto dohoda poskytne viac flexibility členským štátom, ktoré si želajú obmedzenie kultivácie geneticky modifikovaných plodín na svojom území. Bude však tiež usmerňovať debatu medzi zástancami a odporcami geneticky zmenených rastlín, ktorá nie je ani zďaleka na konci,“ vyhlásila parlamentná spravodajkyňa legislatívnych zmien Belgičanka Fréderique Ries.

Európa si už niekoľko rokov prehadzuje problematiku geneticky modifikovaných organizmov (GMO) ako horúci zemiak. Kým väčšina vedcov je za ďalšie pokračovanie vo výskume, zelení a rôzne občianske zoskupenia sú proti. Američania medzitým rozvíjajú nielen výskum, ale predovšetkým už dvadsať rokov pestujú a konzumujú potraviny, ktoré boli vyrobené z geneticky modifikovanej sóje, kukurice alebo repky. Dnes prakticky celá západná pologuľa teda USA, Kanada, Brazília, Argentína, ale aj Austrália či Čína masovo rozširujú pestovanie geneticky modifikovaných plodín.

„Európa sa dostáva do schizofrenickej situácie. Na jednej strane má síce dostatok vlastných potravín, ale mnohé z nich produkuje s prispením geneticky modifikovanej sóje,“ povedal profesor Jozef Bulla, ktorý prednáša genetiku na fakulte na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

K zvýšeniu spotreby sóje došlo podľa Bullu po škandále BSE. Príčinou choroby šialených kráv boli s najväčšou pravdepodobnosťou mäsovo-kostné múčky vyrobené z oviec a hovädzieho dobytka. Po ich vylúčení z kŕmnej dávky zvierat bolo treba dotovať príjem bielkovín. A keďže ich sója spomedzi všetkých poľnohospodárskych plodín obsahuje najviac, dopyt po nej prudko stúpol.

„Osemdesiat percent sóje, ktorá je kľúčovou zložkou v kŕmnych zmesiach spotrebúvaných na európskych farmách, pochádza od pestovateľov geneticky modifikovanej sóje z USA alebo Južnej Ameriky,“ povedal Marián Uhrík zo Zväzu výrobcov a skladovateľov krmív. Slovensko nie je výnimkou.

Najväčšie obavy z pestovania geneticky zmenených rastlín majú Rakúšania a Maďari, ktorí nečakali ani na rozhodnutie Európskeho parlamentu a zakázali už skôr akúkoľvek kultiváciu GM plodín. Rakúsko si zakladá na ekologických farmách a bioproduktoch. „Rakúšania majú záujem o tzv. NON GMO sóju, ale dopestovanie jednej tony takejto sóje a potom následne uskladnenie a spracovanie vychádza o sto eur drahšie. Pre väčšinu európskych farmárov je to neschodná cesta,“ myslí si Marián Uhrík.

Odporcovia GMO poukazujú na to, že dvadsať rokov je málo na to, aby sa dokázala zdravotná neškodnosť. Profesor Bulla vraví, že princíp predbežnej opatrnosti je správny, ale doteraz nie je známy jediný prípad, že by niekto umrel na konzumáciu potravín vyrobených z geneticky zmenených rastlín. „Nedošlo k nijakému prenosu genetickej informácie,“ tvrdí Bulla a riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Siekel dodáva, že podľa doterajších výskumov „sa skôr do ľudského genómu zabudujú vírusy chrípky a hepatitídy, ako by ľuďom mali spôsobiť problémy potraviny, ktorých zložkou sú suroviny z geneticky zmenených plodín.“

Na Slovensku neexistuje evidencia potravín vyrobených alebo pozostávajúcich z GM plodín. Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva Petra Hajnalu však všetky GM plodiny, ktoré môžu byť súčasťou potravín, musia byť na základe komunitárnej legislatívy autorizované. Zoznam všetkých takýchto autorizovaných GM plodín je dostupný na internete.

V európskej únii je zabezpečený voľný pohyb tovaru vrátane potravín. O tom, čo obsahujú, však musí byť spotrebiteľ informovaný. „Ak hociktorá potravina obsahuje viac ako 0,9 % GMO, musí byť táto skutočnosť podľa platnej legislatívy zreteľne vyznačená na obale výrobku. To znamená, že tam musí byť vyznačené, že potravina je vyrobená alebo pozostávajúca z GMO a musí tam byť označený aj konkrétny GM konštrukt, resp. označenie GM plodiny,“ povedal Hajnala.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #GMO