Fico ohlásil 'kategorické' riešenia pre II. pilier

Druhý dôchodkový pilier je podľa premiéra Roberta Fica nevýhodný pre ľudí s vyšším vekom a nižšími príjmami. Kabinet chce preto podľa Fica prijať "kategorické riešenia" druhého piliera.

16.01.2015 11:29
debata (295)

„Našou úlohou teraz nie je nič iné, len prijať kategorické riešenia a budeme vás o nich informovať budúci týždeň. To, čo sa udialo pri výplate prvých dôchodkov, úplne potvrdilo naše výhrady, druhý pilier je nevýhodný pre ľudí s vyšším vekom a nižšími príjmami,“ vyhlásil v piatok premiér Robert Fico.

Prečítajte si komentár Martina Kováčika Čo s druhým pilierom.

S požiadavkou na ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby už na januárovú schôdzu parlamentu predložil návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou by sa zmenili pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, prišiel v stredu tento týždeň podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

Na tlačovej besede pritom Švejna poukázal na vyjadrenie Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR, podľa ktorého sú ponúkané dôchodky z druhého piliera aj o štvrtinu nižšie, než férové. „Ministerstvo financií tak prizná verejne, že spôsob výplaty tak, ako to predstavilo ministerstvo práce, má tento dôsledok,“ povedal. Nízke penzie z druhého piliera podľa neho kritizujú aj viacerí odborníci na dôchodky. „Ja som vedel, že to bude zle, ale nevedel som, že to bude až tak zle,“ tvrdí podpredseda strany Most-Híd.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz – Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera zatiaľ požiadalo 91 osôb.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Robert Fico #II. pilier