Fitch zhoršila Grécku výhľad ratingu, zneisťujú ju voľby

Ratingová agentúra Fitch zhoršila výhľad úverového ratingu Grécka zo stabilného na negatívny.

17.01.2015 11:21
debata (5)

Reaguje tak na neistotu spojenú s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Samotný rating zostal na stupni B, negatívny výhľad však signalizuje možné zhoršenie tohto hodnotenia.

Agentúra Fitch tiež znížila odhad tohtoročného rastu gréckej ekonomiky o jeden percentuálny bod na 1,5 percenta. Tento krok zdôvodnila vnútropolitickú neistotou a slabšími hospodárskymi vyhliadkami celej eurozóny.

„Predčasné voľby, ktoré sa budú konať 25. januára, zvyšujú neistotu ohľadom nasmerovania gréckej politiky,“ uviedol agentúra. Dodala, že ak by v gréckej politike nastala patová situácia, zvýšilo by to hrozbu finančných problémov a návrat do hospodárskej recesie.

Hlavným favoritom volieb je opozičná Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá sa stavia proti úsporným opatreniam vlády spojeným so záchranným programom. SYRIZA chce požadovať zmenu podmienok programu a odpis veľkej časti gréckeho dlhu.

Predstavitelia eurozóny teraz podľa zdrojov agentúry Reuters uvažujú o ďalšom predĺžení záchranného programu pre Grécko, a to až o šesť mesiacov. Chcú tak zabezpečiť dostatok času na rokovania s novou gréckou vládou o spôsobe ukončenia programu a jeho prípadnej náhrady ďalšou pomocou.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur.

Výmenou za úverovú pomoc ale musela vláda v Aténach zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľstva. Vlani sa Grécko z recesie vymanilo, podľa agentúry Fitch by malo tempo hospodárskeho rastu za celý minulý rok byť 0,5 percenta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Fitch