Z Ruska vlani odtiekol kapitál za 151 miliárd dolárov

Čistý odlev kapitálu z Ruska sa vlani takmer strojnásobil na rekordných 151,5 miliardy dolárov. Oznámila to ruská centrálna banka. Suma ukazuje, do akej miery na ruskú ekonomiku doliehajú medzinárodné protiruské sankcie a napäté vzťahy so Západom pre krízu na Ukrajine.

17.01.2015 13:07
debata (67)

Zhoršujúcu sa hospodársku situáciu Ruska odráža aj rozhodnutie agentúry Fitch Ratings znížiť známky úverovej spoľahlivosti tridsiatich ruských finančných inštitúcií, vrátane najväčšej ruskej banky Sberbank. Fitch pritom už minulý týždeň znížila rating celého Ruska o jeden stupeň na BBB-, teda tesne nad špekulatívne pásmo.

Rýchlejší odliv kapitálu viedol počas roka spolu s klesajúcimi cenami ropy a ukrajinskou krízou k prudkému prepadu kurzu ruského rubľa. V minulom roku tak rubeľ voči americkému doláru oslabil o viac než 40 percent, od začiatku tohtoročného roku už klesol o ďalších asi 11 percent.

Odliv kapitálu sa mohol odraziť aj v klesajúcich investíciách a na výkone ruskej ekonomiky, ktorá smeruje do recesie. Minister financií Anton Siluanov už koncom minulého roka varoval, že ekonomika by v tomto roku mohla klesnúť až o štyri percentá. Krajina by tak zažila prvú recesiu od roku 2009.

Ruská centrálna banka uviedla, že prebytok obchodnej bilancie Ruska za uplynulý rok predstavoval 185,6 miliardy USD. Prebytok bežného účtu platobnej bilancie potom za rovnaké obdobie predstavoval 56,7 miliardy USD.

Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev vlani 27. marca predpovedal, že z krajiny by za celý rok 2014 mohol odtiecť zahraničný kapitál v objeme okolo 100 miliárd dolárov. O rok skôr predstavoval odlev kapitálu asi 61 miliárd USD.

Ruská centrálna banka predpokladá, že tento rok dosiahne odliv kapitálu približne 118 miliárd dolárov. Na tejto sume by sa malo veľkou mierou podieľať splácanie zahraničných dlhov ruských podnikov. Tie majú teraz kvôli protiruskými sankciám obmedzenú možnosť refinancovať svoje dlhy novými zahraničnými pôžičkami.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP