Burian o II. pilieri: Riešenia budú v prospech sporiteľov

Pri kategorických riešeniach voči druhému penzijnému pilieru, ktoré vzhľadom na nízku výšku dôchodkov avizoval premiér Robert Fico, bude dôležitý sporiteľ. Povedal to štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

17.01.2015 15:31
debata (80)

„Je dôležité, aby sme čísla vyhodnotili a budeme musieť prijať riešenie v prospech sporiteľov tohto systému,“ uviedol. Podľa Buriana sa môže vláda ľuďom pozrieť do očí. „Od začiatku sme hovorili, že pre ľudí zarábajúcich okolo priemernej mzdy nebude do budúcna výhodný,“ vravel.

Prečítajte si komentár Martina Kováčika Čo s druhým pilierom.

Na otázku, či je pri avizovaných riešeniach v hre aj zrušenie druhého piliera, nechcel Burian odpovedať. „Dnes nebudem odpovedať na otázky, či je alebo nie je,“ reagoval. „Je tam niekoľko alternatív, bude dôležité, aby sporiteľ v konečnom dôsledku neprerobil,“ hovoril.

Poslanec a podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna v relácii povedal, že súčasný spôsob vyplácania penzií z druhého piliera považuje za protiústavný. Navrhol aj alternatívu. „Treba umožniť ľudom, aby si mohli čerpať z vlastného účtu,“ povedal. Švejna tiež spomenul, že chce iniciovať poslanecký prieskum v Národnej banke Slovenska. „Dúfam, že Smer poslaneckí prieskum umožní,“ dodal.

Burian a Švejna sa v debate vyjadrili aj k otázke vyrovnania výšky rodičovského príspevku na úroveň minimálnej mzdy. Podľa štátneho tajomníka Buriana je dôležité podporovať skôr tých, čo pred materskou dovolenkou pracovali. Podľa jeho slov by nebolo najkorektnejšie, aby ľudia, ktorí nepracovali pred materskou a nebudú pravdepodobne ani po nej, dostali príspevok vo výške minimálnej mzdy.

„Nikto nespochybňuje, že matkám a rodinám treba pomôcť, otázka je, koľko zdrojov sa na to vyčlení,“ odpovedal poslanec Švejna na otázku, či je fér, že rodičovský príspevok nedosahuje ani výšku minimálnej mzdy.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier