Turecký prúd alebo Južný koridor?

Zrušenie plynovodu South Stream má novú dohru. Rusi plánujú plyn, ktorý ide cez Ukrajinu do Európy, prepravovať cez Turecko. Vyplynulo to zo stretnutia podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča v Moskve so šéfom ruského energetického gigantu Alexeyom Millerom, na ktorom si strany mali vyjasniť prístup k projektu South Stream. Odborníci Tureckému prúdu veľkú šancu nedávajú.

18.01.2015 08:00
debata (194)

„Žiadne iné možnosti neexistujú,“ uviedol šéf Gazpromu Alexey Miller po tom, čo oznámil, že potrubie Turecký prúd považuje v súčasnosti za jedinú cestu pre dodávku 63 miliárd kubických metrov ruského plynu prepravovaného doteraz cez Ukrajinu.

„Rozhodnutie nemá žiaden ekonomický zmysel,“ skonštatoval po stretnutí v Moskve podľa agentúry Bloomberg Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu.

Rusi tvrdia, že dôvodom pre takéto rozhodnutie je tranzit cez Ukrajinu. Ten má byť rizikový. Európa a Turecko pritom pokrýva spotrebu plynu asi z 30 percent ruským plynom.

„Informovali sme o tom našich európskych partnerov a teraz je na nich, aby zaviedli potrebnú infraštruktúru, začínajúc na turecko–gréckych hraniciach. Naši partneri majú niekoľko rokov na to, aby ich čo najkvalitnejšie zrealizovali, a to je pomerne málo času. Aby bolo možné dodržať termíny, výstavba nových plynovodov EÚ by mala byť začatá už dnes. V opačnom prípade by tieto objemy plynu mohli smerovať na iné trhy,“ skonštatoval Alexey Miller.

„Som veľmi prekvapený,“ reagoval Maroš Šefčovič na fakt, že Rusi sa chcú spoľahnúť len na tureckú trasu. Ukrajina podľa neho má zmysel ako tranzitná krajina plynu do Európy. Európska komisia chce plán Gazpromu podrobne preskúmať. Podľa poskytnutého stanoviska sa bude zaoberať realizovateľnosťou z ekonomického pohľadu a posúdi ho aj z hľadiska jeho regulačnej a právnej vykonateľnosti či dôsledkov. Právny problém pritom uvádzala aj v súvislosti s projektom South Stream.

Analytici považujú zastavenie plynovodu South Stream za pozitívne. Projekt by totiž konkuroval slovenskému Eustreamu, mohlo by sa potom stať, že by dodávky nešli cez naše územie. Európa pritom s plynovodom cez Ukrajinu nepociťuje nedostatok plynu.

Podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu si Rusi týmto rozhodnutím snažia zachovať tvár. Realizácia Tureckého prúdu je pritom otázna.

„Rusi majú rozpracovaných viacero ďalších projektov, ako napríklad plynovod do Číny, a preto nie je celkom zrejmé, či nájdu dostatok financií,“ skonštatoval.

V Európe sa už dlhšie hovorí o diverzifikácii zdrojov plynu. Jednou z alternatív má byť Južný koridor, ktorý v minulosti preferovala aj Európska komisia. „Intenzívne pracujeme na tom, aby sa Južný plynovodný koridor, ktorý prepojí Kaspické more s Európou, stal realitou,“ vyhlásil v novembri minulého roku Maroš Šefčovič počas 25. ročníka konferencie Energetickej charty.

Projekt analytici považujú za ústredný motív nadchádzajúcej sezóny. Mal by totiž spájať Európu s inými ako ruskými zdrojmi plynu. South Stream mal ísť po dne Čierneho mora do Bulharska a spájať tak ruské zdroje plynu s južnou Európou. SPP stále eviduje znížené dodávky plynu, ktoré dostáva nižšie už od septembra.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn