Majetok 1 % ľudí bude v roku 2016 väčší než zvyšných 99 %

Majetok najbohatších ľudí sveta, ktorí tvoria jedno percento svetovej populácie, prekročí v roku 2016 celkový majetok ostatných 99 percent obyvateľov planéty.

19.01.2015 07:41
debata (38)

Uviedla to v pondelok mimovládna organizácia Oxfam. Krátko pred tradičným Svetovým ekonomickým fórom v Davose vyzvala ekonomické mocnosti na nápravu týchto podľa nej závratných nerovností.

„Podiel svetového majetku v držbe jedného percenta najbohatších sa zo 44 percent v roku 2009 zvýšil na 48 percent v roku 2014 a v roku 2016 prekročí 50 percent,“ spresnila britská organizácia v správe.

„Priepasť medzi veľmi bohatými a zvyškom populácie sa rýchlo prehlbuje. Medzinárodní lídri by sa mali pustiť do osobných záujmov veľkých hráčov, ktorí bránia spravodlivejšiemu a viac prosperujúcemu svetu,“ povedala generálna riaditeľka Oxfam Winnie Byanyimaová, ktorá bude spolupredsedníčka konferencia v Davose.

Byanyimaová v tejto súvislosti chce, aby sa tento rok usporiadal svetový samit o daniach s cieľom „prepísať medzinárodné fiškálne pravidlá“.

Oxfam vyzýva krajiny, aby prijali plán boja proti nerovnostiam, a to napríklad potláčaním daňových únikov, presadzovaním bezplatných verejných služieb, väčším zdanenie kapitálu, zavedením minimálnej mzdy či zavádzaním sociálnej ochrany pre najchudobnejších ľu­dí.

Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom Davose sa uskutoční od stredy do soboty. Na jeho 45. ročníku sa zúčastní viac ako 300 politických osobností, napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande či americký minister zahraničia John Kerry.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #Davos