Online banka Zuno je na predaj

Jedna z mála bánk ponúkajúcich účet zadarmo je na predaj. Nízkonákladová online banka Zuno rakúskym majiteľom za posledné zverejnené roky prináša len stratu na rozdiel od top ziskovej Tatra banky. Rakúskemu bankovému domu na Slovensku patrí aj Raiffeisen banka.

20.01.2015 06:16
debata (4)

„Môžeme potvrdiť, že materská banka Raiffeisen Bank sa rozhodla ponúknuť investorovi svoju online banku Zuno. Je to v súlade so širšou stratégiou Raiffeisen Bank. Príchod nového investora znamená obnovenie plánovanej expanzie na ďalšie trhy,“ povedal hovorca Zuno Bank AG Lukáš Tomis.

Zuno Bank AG skončila rok 2013 so stratou niečo nad 1 milión eur. „Zuno je teraz v najlepšej kondícii od svojho vzniku a rýchlo znižuje stratu. Pre klientov banky sa vôbec nič nemení. Všetky kampane, aktivity a projekty Zuno pokračujú,“ pokračoval Tomis.

Rakúski majitelia už v roku 2013 uvažovali nad zaradením internetovej banky Zuno priamo pod Tatra banku. V minulosti sa pod Tatra banku zaradila ďalšia neúspešná internetová banka Eliot. Dnes sa otvorene hovorí len o predaji Zuno.

„Proces predaja bol len nedávno spustený a jeho ukončenie bude závisieť od viacerých faktorov vrátane záujmu oslovených záujemcov a dĺžky rokovaní,“ uviedol Tomis.

Zuno pôsobí na Slovensku aj v Českej republike a v obidvoch štátoch má spolu viac ako 200–tisíc klientov. Prípadnú kúpu momentálne zvažuje najväčšia slovenská banka. „Slovenská sporiteľňa zváži možnosť podania ponuky. O ďalších detailoch je teraz predčasné špekulovať,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

Záujem o kúpu Zuno by mohli mať aj banky patriace pod finančné skupiny Penta a J&T. Práve tieto dve fi nančné skupiny v minulosti vybojovali viacero súbojov. Penta bola úspešná pri kúpe Dexie, ktorá dnes podniká pod názvom Prima banka, konkurenční žraloci z J&T zas získali Poštovú banku. Vtedajší majiteľ Poštovej banky Mario Hoffmann je dnes jedným z partnerov vo finančnej skupine J&T. Klienti odchádzajúcej Axa banky zas mali možnosť jednoduchého prestupu do UniCredit Bank.

Finančná kríza donútila rakúsku Volksbank k predaju pobočiek v strednej a vo východnej Európe. Túto situáciu využil na vstup ruský finančný dom Sberbank, ktorý aj na Slovensku hovoril o ambícií rásť prostredníctvom kupovania konkurenčných bánk.

„Sberbank Slovensko momentálne neuvažuje o takejto kúpe,“ uviedla hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová. Zuno bank patrí skôr k menším bankám, kým Rusi pred anexiou Krymu prejavovali záujem o kúpu niektorej z troch najväčších slovenských bánk. Navyše v súčasnej situácii rastové plány komplikuje aj obchodná vojna Európskej únie s Ruskom.

Agentúrne informácie sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Zuno