Sieť má vlastný návrh, čo s penziami z II. piliera

Strana Sieť navrhuje prijať zásadné zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré majú zaviesť slobodu výberu a urobiť systém jednoduchším a úspornejším.

21.01.2015 16:46
debata (23)

Pri odchode do dôchodku by podľa návrhu opozičnej strany vložila dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) na účet Sociálnej poisťovne takú sumu z jeho úspor, ktorá by mu spolu s dôchodkom z prvého piliera stačila na zákonom garantovanú hodnotu minimálneho dôchodku od štátu. „S úsporami nad rámec tejto sumy bude môcť sporiteľ nakladať podľa vlastného uváženia, jednorazovo si ich vybrať alebo sa dohodnúť s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, že mu z nich bude mesačne posielať určitú sumu,“ uviedol poslanec Miroslav Beblavý.

Takéto opatrenie by podľa Beblavého zároveň zrušilo potrebu drahých doživotných dôchodkov pre tých, ktorí ich nechcú. „Úspory potrebné na dosiahnutie minimálneho dôchodku prevedie DSS priamo Sociálnej poisťovni na základe zákonne určeného vzorca bez potreby anuity,“ objasnil Beblavý.

V záujme prehľadnosti a jednoduchosti dôchodkového sporenia navrhuje strana Sieť zlúčiť druhý pilier s tretím penzijným pilierom, ktorý spravujú doplnkové dôchodkové spoločnosti. „Spájanie sporiacich účtov pre sporiteľov, ktorí sú zároveň v druhom aj treťom pilieri je zásadným krokom k nižším poplatkovým nákladom počas sporenia,“ uvádza Beblavý. Sieť preto navrhuje, aby sporitelia v treťom pilieri mali zákonné právo a možnosť preniesť do druhého piliera nielen svoje usporené prostriedky, ale aj ďalšie práva z kolektívneho vyjednávania, ako aj práva zamestnávateľa na daňovú úľavu. V praxi by to podľa Beblavého znamenalo, že sporitelia by mohli zo svojho sporenia získať výrazne vyššiu usporenú sumu aj vzhľadom na nižšie poplatky v druhom pilieri, aj vzhľadom na vyššiu efektívnosť spojeného sporenia.

Tretím návrhom strany Sieť je obnovenie povinnosti pre dôchodkové správcovské spoločnosti viesť indexové fondy. „Vláda Roberta Fica zrušila povinnosť dôchodkovým správcovským spoločnostiam viesť tzv. indexové fondy, ktoré umožňujú voľbu investičnej stratégie. Obsluha týchto fondov je však lacnejšia ako pri aktívne spravovaných fondoch,“ argumentuje poslanec Beblavý.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Sieť