Izraelská firma sťahuje výrobu zo Slovenska na Ukrajinu

Izraelský výrobca telekomunikačných zariadení, spoločnosť Ceragon Networks, sťahuje výrobu zo Slovenska na Ukrajinu.

23.01.2015 09:48
debata (49)

Ako informoval v piatok denník Hospodárske noviny (HN), o prácu tak v Liptovskom Hrádku príde 60 až 80 ľudí. „Prepúšťanie v Ceragone beriem ako fakt. Situácia z tohto pohľadu nie je ružová,“ povedal pre HN primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Spoločnosť pôsobiaca v oblasti bezdrôtovej telekomunikácie prišla na Liptov pred necelými štyrmi rokmi. Izraelská firma Ceragon vtedy na celosvetovej úrovni kúpila nórskeho výrobcu vysielačov a rádií. Akvizíciou spoločnosti Nera získala v Liptovskom Hrádku výrobné a montážne kapacity. Po čase pribudli slovenskej dcére činnosti vo výskume a vývoji, projektovom riadení a zákazníckom servise. V čase fúzie v spoločnosti pracovalo na Liptove 140 ľudí.

Ceragon Networks už roky trápia veľké straty a korporácia sa rozhodla osekať náklady, píše denník. „Podstupujeme ťažké, ale nevyhnutné kroky na operačnej úrovni, aby sme zefektívnili organizáciu a riadenie,“ tvrdí výkonný riaditeľ Ceragon Networks Ltd. Ira Palti. Podľa zverejnených informácií sa chce holding vrátiť do čiernych čísel už v druhom kvartáli tohto roka. Znižovanie nákladov má firma celosvetovo dosiahnuť i okamžitým znížením počtu zamestnancov o 14 %. Prepúšťanie sa dotkne aj aktivít holdingu na Slovensku. „S výrobou súvisiace pracovné miesta sa budú rušiť. Počty a konkrétne pozície ešte nepoznáme,“ povedala riaditeľka slovenskej dcéry Ceragon Networks Zuzana Habaj.

Centrálne vedenie firmy totiž presúva v rámci šetrenia výrobu z Liptova na Ukrajinu. „I keď oficiálne informácie známe nie sú, na Liptove sa nahlas hovorí o hromadnom prepúšťaní. To má firma oznámiť na prelome januára a februára,“ priblížil denník. Podľa informácií denníka však o prácu príde 60 až 80 ľudí. Na druhej strane dobrou správou je, že o prácu neprídu všetci zo súčasných približne 120 zamestnancov firmy. „Výpoveď zatiaľ nikto nedostal. Niektoré pracovné pozície ostávajú,“ zdôrazňuje Habaj.

Problém Ceragonu sa v súčasnosti podľa denníka už nedá vyriešiť ani zabehnutým vzájomným požičiavaním zamestnancov. Tri výrobné spoločnosti Ceragon, Eltek a Seidel Slovakia, sídliace v priemyselnom parku v Liptovskom Hrádku, sa pred dvoma rokmi pustili do projektu Flexi Liptov. Pri väčších výkyvoch objemu výroby si firmy zamestnancov totiž medzi sebou presúvali. Vyhli sa tak prepúšťaniu či dočasnému zamestnávaniu cez agentúry. „Nejde o dočasné rozhodnutie zbaviť sa výroby. Snahou korporácie je totiž znížiť fixné náklady,“ uzavrela Habaj.

Najviac z produkcie liptovského závodu Ceragon Networks Liptovský Hrádok ide na trhy do Južnej Ameriky. Významnými teritóriami sú tiež Severná Amerika, Afrika a Ázia. Vysokofrekvenčné vysielače a rádiá používajú najmä telekomunikační operátori a internetoví provideri. Využitie majú tiež v armádnej komunikácii, na ropných vežiach, v lodnej doprave a vo vládnych komunikačných projektoch. Slovenskej dcére Ceragonu však výrazne klesli tržby. Kým v roku 2010 dosiahli 59 mil. eur, v roku 2013 to bolo 21 mil. eur. Zo zisku viac ako 1,5 mil. eur v roku 2012 sa v roku 2013 firma prepadla do straty 500 tis. eur.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #investor #Ukrajina #Ceragon