Osud Grécka predpovedal Dr. Skaza

Do kuloárov fóra v Davose sa po troch rokoch opäť vrátila aj téma odchodu Grécka z eurozóny, čo môže byť ďalším podkopaním stability eurozóny.

24.01.2015 06:25
debata (3)

Tzv. „grexit“ predpovedal práve v Davose už pred troma rokmi americký ekonóm Nouriel Roubini, prezývaný ako Dr. Skaza. Ten dokázal predpovedať krízu, ktorá na americkom trhu s hypotékami vypukla v roku 2007, a včas varoval tiež pred následnou globálnou krízou.

Obavy sa stupňujú práve pre predčasné parlamentné voľby v Grécku túto nedeľu. Najnovšie prieskumy verejnej mienky v Grécku hovoria o tom, že vo voľbách má aktuálne značný náskok ľavicová strana Syriza, ktorá odmieta úsporné opatrenia vymáhané zahraničnými veriteľmi. Strana požaduje zmenu podmienok programu a tiež odpis veľkej časti gréckeho dlhu.

Atény teraz dúfajú, že záchranný program nahradia záložným úverom od záchranného fondu eurozóny. Vzhľadom na prudký rast nákladov na pôžičky v dôsledku obáv z povolebného politického vývoja by však nemusel byť takýto záložný úver dostatočný. Práve tieto postoje vyvolali obavy ekonómov a politikov z odchodu Grécka z eurozóny. Nedávno zverejnené výsledky prieskumu ukázali, že krajní ľavičiari pár dní pred konaním predčasných volieb vedú s takmer päťpercentným náskokom a so ziskom takmer viac ako 35 percent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euro