Zásahy ECB výrazne pomohli európskym akciám

Európske akcie v piatok pokračovali v raste, stále vďaka štvrtkovému rozhodnutiu Európskej centrálnej banky (ECB) podporiť ekonomiku eurozóny rozsiahlym nákupom dlhopisov. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 vzrástol o 1,80 percenta a uzavrel na sedemročnom maxime 1479,51 bodu. Za celý týždeň si pripísal 5,1 percenta, čo je najvýraznejší týždenný nárast od konca roka 2011.

24.01.2015 12:29
debata (16)

Veľmi dobre si v piatok počíňali grécke akcie, ktorých index ATG si pripísal 6,14 percenta na 840,44 bodu. Favoritom nedeľňajších volieb do gréckeho parlamentu je opozičná strana SYRIZA, ktorá sa stavia proti úsporným opatreniam spojeným s medzinárodným záchranným programom pre Grécko. Medzi obchodníkmi však silnie očakávanie, že SYRIZA sa v prípade volebného víťazstva dohodne s medzinárodnými veriteľmi na kompromise.

Šéf ECB Mario Draghi vo štvrtok oznámil, že ECB bude mesačne na nákupy vládnych dlhopisov a ďalších cenných papierov vynakladať celkovo 60 miliárd eur. Rozhodnutie ECB zrazilo kurz eura voči doláru na nové jedenásťročnej minimum a viedlo zároveň k tomu, že náklady európskych vlád na pôžičky spadli na nové rekordné minimá. To okrem iného zvyšuje atraktivitu akcií.

Slabé euro by malo podporiť zisky európskych firiem, najmä exportérov. „Bude to veľká podpora pre export a zvýši to dôveru medzi vedúcimi predstaviteľmi podnikov. Priemyselné firmy budú patriť k najväčším víťazom,“ uviedol analytik Alexandre Baradez zo spoločnosti IG France.

Akcie nemeckej spoločnosti BMW, ktorá je najväčším výrobcom luxusných áut na svete, v piatok posilnili takmer o päť percent a dostali sa na nový rekord. Akcie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën si pripísali dve percentá.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #akcia #eurozóna