Rijád pokračuje v pláne ovládnuť trh s ropou

Ani po smrti saudského kráľa a spojenca Američanov sa nebude nič meniť na stratégii Saudskej Arábie tlačiť na nižšie ceny ropy.

24.01.2015 15:00
debata (19)

Abdalláh ibn Abdal Azíz Saud, ktorý vo veku 90 rokov zomrel v piatok nadránom na zápal pľúc, patril k významným spojencom Západu v blízkovýchodnom regióne. Práve za jeho vládnutia Saudská Arábia tlačila ceny ropy nadol zámerne na popud USA. Krajina tým chcela podľa viacerých zahraničných zdrojov ublížiť najmä Rusku a Iránu. Cieľom Rijádu bolo vyvinúť tlak na Irán, aby obmedzil jadrový program, a na Rusko, aby zmenilo svoj postoj k Sýrii. Na oplátku poskytovali Američania monarchii vojenskú a politickú ochranu.

„Existuje niekoľko špekulácií, komu chce Saudská Arábia ublížiť nízkou cenou ropy. Hovorilo sa aj o Rusku ako "pomsta“ za angažovanie sa na Ukrajine. Dnes sa skôr hovorí o tom, že chcú vytlačiť z trhu alternatívnych bridlicových ťažiarov z USA, ktorí potrebujú vyššie ceny ropy, aby boli rentabilní. Preto monarchia tlačí na pokles cien a nie je ochotná znižovať ťažbu," hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Chcú tak získať dominantné postavenie na trhu s ropou. Tento plán je pre púštnu monarchiu dosiahnuteľný, keďže majú jedny z najnižších nákladov na ťažbu, ktoré predstavujú 5 dolárov za barel.

Saudská Arábia vydrží dva až tri roky predávať ropu aj pri súčasnej nižšej cene, pretože sa môže oprieť o svojich 745 miliárd dolárov rezerv. Štátny rozpočet Saudskej Arábie bol nastavený ako vyrovnaný pri cene ropy 90 až 95 dolárov za barel. Pri nákladoch ťažby na úrovni piatich dolárov bude podľa ekonómov zarábať krajina aj pri cene 10 dolárov za barel. Rijád má zároveň v súčasnosti dominantné postavenie medzi členmi združenými v karteli nazývanom OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, pozn. red.) na ktoré tlačí, aby neznižovali produkciu aj napriek nižšiemu dopytu a prebytku ropy na trhu.

Na aktuálnu lacnú ropu teda doplácajú nielen Rusi, ktorých štátny rozpočet je od príjmov z čierneho zlata značne závislý, ale aj samotní Američania. „Dosah na ťažiarov v USA a Kanade bude negatívny. Už teraz veľa firiem radikálne znížilo kapitálové výdavky,“ tvrdí Pánis. Vďaka tejto modernej technológii ťažby ropy a plynu z bridlíc si USA získali slušnú energetickú samostatnosť. Na druhej strane, ťažba týmto spôsobom nie je úplne najlacnejšia, pretože ťažiari majú vyššie náklady na vyťažený barel. Vyššie náklady na ťažbu ropy majú oproti Saudskej Arábii nielen v USA a Rusku, ale aj Kanade.

V prípade USA sa navyše veľa firiem dostalo k alternatívnej ťažbe z bridlicových ložísk vďaka lacnému financovaniu, ktoré bolo spôsobené nulovými sadzbami v americkej ekonomike. Tieto firmy sú teda veľmi zadlžené a nižšie ceny ropy im veľmi nepomáhajú. Podľa denníka Wall Street Journal môže byť bridlicová ropa rentabilná ešte pri cene 40 dolárov za barel. Viaceré štúdie však dokazujú, že reálna cena je 65 až 80 dolárov za barel.

Česko-britský analytik Jan Campbell vysvetľuje, prečo sa spojenectvo Washingtonu a Rijádu aktuálne oslabuje. „Čo sa výroby a exportu ropy týka, bola doteraz Saudská Arábia flexibilná. Bránilo to nebezpečným cenovým výkyvom. Američania im za to poskytovali vojenskú a politickú ochranu. Symbiózu USA – Saudská Arábia nepoškodil ani útok z 11. septembra, v ktorom sa angažovalo z 21 atentátnikov 16 Saudskoarabov,“ hovorí Campbell.

„Vo svete epochálnych zmien nenechajú však problémy medzi spojencami dlho čakať. Kráľ Abdalláh bol nespokojný s úlohou USA pri odstraňovaní egyptského prezidenta Mubaraka, jeho tuniského kolegu Bena Aliho a s neochotou USA napadnúť Sýriu a prezidenta Asada, ktorého pred istou smrťou zachránil ruský prezident Putin a nová ruská armáda v Stredomorí. Nehovoriac o zlepšovaní vzťahov medzi USA a Iránom. To všetko sú objektívne dôvody pomsty Rijádu,“ dodáva Campbell.

Ropa ešte vlani v lete stála 115 dolárov za barel, aktuálne nedosahuje ani polovicu z tejto hodnoty. Predpokladá sa, že ceny ropy opäť vyskočia na úroveň 80 až 90 dolárov za barel najskôr o rok či o dva. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí ešte vlani v decembri vyhlásil, že OPEC nezníži svoju ťažbu ani v prípade, že sa ceny ropy prepadnú až na 20 dolárov za barel. Dodal, že ceny by sa už nikdy nemuseli vyšplhať späť na 100 dolárov. Po oznámení Abdalláhovho úmrtia sa síce na finančných trhoch začala v piatok zvyšovať cena ropy, ale podľa agentúry Reuters je to prechodné a skutočné zvýšenie ceny ropy sa v najbližších mesiacoch neočakáva.

Šéf britskej ropnej spoločnosti BP Bob Dudley najnovšie vyhlásil, že svetové ceny ropy môžu zotrvať na nízkej úrovni aj tri roky. BP sa už na takýto vývoj začala pripravovať. Plány budú zahŕňať redukciu počtu zamestnancov a zníženie investícií do ťažby v Severnom mori, ale aj inde. To čaká viaceré firmy, takže možno počítať s poklesom produkcie a neskôr opätovným nárastom cien suroviny. V tomto smere sa už vyjadril šéf talianskej ropnej firmy Eni Claudio Descalzi, podľa ktorého ropný priemysel obmedzí pre klesajúce ceny ropy len v tomto roku kapitálové výdavky o 10 až 13 percent. Pri takomto vývoji hrozí, že do štyroch až piatich rokov sa znížia zásoby ropy na trhu na takú nízku úroveň, že ceny komodity vyskočia na 200 dolárov (172,15 eura) za barel (159 litrov).

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia