Bankár ECB varoval pred "oslabenou" Európskou úniou

Nízky hospodársky rast a vysoká nezamestnanosť oslabujú projekt európskej jednotnej meny. V sobotu to vyhlásil francúzsky člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Benoît Coeuré. ECB sa rozhodla podporiť ekonomiku nákupmi vládnych dlhopisov, teraz je podľa Coeurého na politikoch, aby konali.

25.01.2015 09:00
debata (12)

„Všetko pre Európu urobiť nemôžeme, vo štvrtok sme odviedli svoj diel, ostatní musia prispieť tým svojim,“ vyhlásil bankár na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. ECB podľa neho nemôže urobiť „nič“, aby zabezpečila trvalý hospodársky rast, a Coeuré podobne ako predtým guvernér ECB Mario Draghi vyzval vlády, aby urýchlili štrukturálne reformy.

Za situácie nízkeho rastu a pevne zakorenenej nezamestnanosti, kedy sú ľudia nútení opúšťať pracovný trh, „pozorujeme, že je ohrozený celý politický základ európskeho projektu. Toto nemôže trvať moc dlho,“ povedal tiež Coeuré podľa britského servera BBC.

ECB vo štvrtok rozhodla, že bude od marca mesačne do ekonomiky pumpovať 60 miliárd eur, aby podporila jej oživenie. Urobí tak prostredníctvom programu, ktorý zahŕňa tlačenie nových peňazí a nákupy vládnych dlhopisov. ECB sa snažila rast podporiť znížením úrokových sadzieb, ich pokles na rekordné minimá ale nedokázal ekonomiku 19 krajín zdieľajúcich euro naštartovať. Kvantitatívne uvoľňovanie teoreticky zvyšuje množstvo peňazí v ekonomike, čo by malo podporiť branie úverov a ďalšie výdavky.

Proti tomuto programu ale hlasoval ďalší člen rady ECB, šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Nemeckému nedeľníku Welt am Sonntag okrem iného povedal, že za slabučkým ekonomickým rastom v Európe je predovšetkým vysoké zadlženie a nedostatok konkurencieschop­nosti v niektorých štátoch. O účinnosti nového programu ECB má Weidmann pochybnosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #Európska únia