Nákupná turistika u susedov sa oplatí

Nízky kurz eura oproti doláru síce nevyhovuje cestovateľom do krajín, v ktorých sa platí dolárom, tým, čo cestujú za nákupmi k susedom, by však prekážať nemal.

25.01.2015 10:00
Štúrovo, hranica, Maďarsko, Ostrihom, most... Foto: ,
V Maďarsku je výhodnejšie nakúpiť najmä potraviny a niektorú elektroniku.
debata (11)

Meny okolitých krajín sú totiž oproti euru stále slabšie, ako to bolo pred rokom. Euro síce aktuálne padá po oznámení Európskej centrálnej banky o tlačení peňazí, ale oslabuje sa aj forint, zlotý a koruna. Ceny tovarov v pohraničí tak zostanú pre našinca výhodné.

Najviac sa oproti euru oslabila mena našich južných susedov. Forint sa pohybuje pri hladine 319 forintov za euro. Ceny v Maďarsku, či Poľsku sú dlhodobo nižšie ako na Slovensku. Dôvodom je napríklad aj veľkosť trhu, nižšia ekonomická sila týchto krajín, ale aj nižšie spotrebné dane.

Najviac sa oslabil forint

Preplnené obchody, vyprázdnené regály. Taký je výsledok nákupnej horúčky Slovákov u južných susedov. Klesajúci forint tam spôsobil doslova ošiaľ. Tí, čo tam chodili nakupovať bežne, si v obchodoch všimli ešte výraznejšie zlacnenie.

„Je to pre nás výhodnejšie. Do Maďarska je to od nás len 30 kilometrov,“ hovorí Sandra, ktorá pochádza z dedinky neďaleko Lučenca. „Určite tam chodíme nakupovať raz za týždeň, raz za dva týždne. Nekupujeme len potraviny, ale napríklad aj benzín,“ dodáva.

Slová Ľubomíra Drahovského z agentúry pre prieskum trhu Terno potvrdzujú, že v súčasnosti sa v Maďarsku oplatí nakupovať viac ako napríklad pred rokom. Ceny potravín sú tam oproti tým slovenským nižšie o pätinu.

zväčšiť
euro, graf, kurzy, CZK, HUF, PZL

„V Maďarsku sú výhodnejšie najmä potraviny a niektorá časť elektroniky. Ale pri potravinách je to pomerne markantné. Pretože akonáhle sa hladina forintu zdvihne nad 305, tak tá cenová relácia, ktorú ponúkajú nielen drobnopestovatelia na trhoch, ale aj v štandardných obchodoch, je podstatne výhodnejšia. Najmä počas víkendov sú parkoviská pomerne plné áut so slovenskými ešpézetkami,“ hovorí Ľubomír Drahovský, ktorý považuje za výhodu aj dlhú hranicu medzi Maďarskom a Slovenskom.

„V dostupnosti 50 kilometrov od hraníc sa nachádzajú nákupné centrá, ktoré využívajú Slováci na cezhraničné nákupy,“ dodáva. Okrem lacnejšieho benzínu a potravín v Maďarsku nájdete aj lacnejšie knihy, oblečenie, obuv a takisto zariadenie do domácností.

Pod oslabovanie maďarského forintu sa podľa niektorých analytikov podpisuje aj politika maďarskej vlády. Úverovú spoľahlivosť navyše hodnotia ratingové agentúry na pomedzí špekulatívneho pásma. Tieto faktory prispievajú už dlhodobejšie k oslabovaniu maďarského forintu a sú dôvodom, prečo forint stratil na sile oproti euru ešte výraznejšie ako poľský zlotý alebo česká koruna.

Niektorí analytici pritom predpokladajú, že vplyv oslabenia okolitých mien na ceny prepočítané do eur by mal byť len krátkodobý.

„Dlhodobo slabší forint či zlotý budú znamenať, že Poľsko a Maďarsko si postupne ,dovezú` vyššiu infl áciu, cez tovary, ktoré dovážajú, a postupne by tak efekt oslabenia meny mal vyprchať,“ myslí si Ľubomír Koršňák, anyltik UniCredit Bank. Aj potom by tu však ceny mali byť mierne nižšie ako na Slovensku.

Potraviny v Česku sú o štvrtinu lacnejšie

Česká koruna sa pohybuje mierne nad úrovňou okolo 27,90 koruny za euro. Ceny v krajine podľa Eurostatu Nákupná turistika u susedov sa oplatí majú len veľmi mierny medziročný rast o 0,1 %. „Oproti minulému roku tu zlacnej hlavne benzín, bývanie, energie a tiež potraviny, naopak, drahšie sa nakupujú predovšetkým oblečenie a obuv, ale napríklad aj knihy či šperky,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Slovákom sa v Česku oplatí kúpiť predovšetkým potraviny, ktoré sú podľa Ľubomíra Drahovského o štvrtinu lacnejšie ako u nás.

„V Česku základné potraviny majú polovičnú hodnotu dane z pridanej hodnoty, ako je to na Slovensku. To znamená, že keď sa česká koruna pohybuje okolo kurzu 27,50, musíme brať do úvahy sadzbu DPH, čo je 10 percent, a ešte k tomu zoberieme cenu pohonných hmôt, ktorá je výhodnejšia, už tam vidíme pomerne veľké výjazdy Slovákov za nákupmi,“ konštatuje Drahovský.

Česká koruna by sa pritom na najslabších úrovniach mala držať aj počas nasledujúceho roku. „Česká národná banka na svojom poslednom zasadnutí v decembri potvrdila svoj záujem o zachovanie kurzu českej koruny na najslabších úrovniach a zároveň potvrdila svoj záväzok intervenovať proti korune v prípade, že by sa posilnila pod úroveň 27 korún za euro,“ hovorí analytik Ľubomír Koršňák. Centrálna sa podľa neho takto snaží udržiavať voľnú menovú politiku v krajine. Odhaduje sa, že táto situácia potrvá celý rok.

Dovolenky v Turecku drahšie o 20 percent

Hoci sa cenová hladina v Rakúsku veľmi nelíši od cien na Slovensku, stále existuje skupina ľudí, ktorí uprednostňujú nákupy u západných susedov. „Za rovnakú cenu tu dostanem väčšiu kvalitu. Jogurty sú hustejšie, v obchode môžem ochutnávať aj čokoládu,“ prezrádza Lucia.

„Ja tam drogériu nekupujem, ale vidím, že veľa Slovákov tam chodí napríklad aj na pracie prášky,“ dodáva. Lacnejšie sú v Rakúsku aj pohonné hmoty. Rakúsko má polovičné sadzby dane z pridanej hodnoty oproti Slovensku na základné potraviny.

„Ceny potravín sú tam prakticky rovnaké, ale treba povedať, že potraviny sú kvalitnejšie," myslí si Ľubomír Drahovský.

Na Slovensku však zase vníma pozitívne, že stále rastie počet tých, ktorí sú ochotní za kvalitu si priplatiť.

„Zväčšuje sa skupina spotrebiteľov hľadajúcich kvalitné potraviny, kvalitné oblečenie, značkové oblečenie. S tým, že akceptujú jeho vyššiu cenu, a to je pozitívny znak najmä v regiónoch na Slovensku, kde je nízka nezamestnanosť. A tým pádom aj vyššia kúpyschopnosť,“ dodáva analytik.

Za kvalitu si je ochotným priplatiť asi 10 % ľudí. Oslabujúce meny okolitých krajín si všimol aj nemecký denník Die Welt, ktorý vybral krajiny ako Maďarsko, Poľsko, Česko, ale aj Švédsko, Nórsko či Chorvátsko za miesta, kde sa pri vývoji kurzov v súčasnosti oplatí dovolenkovať najviac. Naopak, drahšie to bude vo Švajčiarsku, v Indii, Indonézii či v Turecku, kde dovolenky vraj zdraželi až o 20 percent.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákup #euro #dolár