V Rusku vyrobili menej legálnej vodky, Rusi pália načierno

Slabnúca ruská ekonomika sťahuje dole aj výrobu ruského národného nápoja. Oficiálna produkcia vodky v krajine vlani klesla o viac ako 22 percent, napísal s odvolaním sa na štatistický úrad vo svojom sobotňajšom vydaní ruský denník Kommersant.

25.01.2015 10:47
debata (45)

Na vine je vraj načierno pálená liehovina, ktorá postupne nahrádza legálne výrobky, ktoré sú drahšie pre vyššiu daň, napísala agentúra DPA.

Celkovo sa v Rusku v uplynulom roku oficiálne vyrobilo približne 666 miliónov litrov vodky. Viac ako tri milióny pritom najskôr vôbec nešlo do predaja, ale zostali na sklade. Nižšia bola aj výroba iných nápojov s vysokým obsahom alkoholu, napríklad koňaku. Pokles ale podľa agentúry DPA nebol tak dramatický ako u vodky.

Ruské úrady vnímajú ako problém predovšetkým nelegálnu výrobu liehovín. Rozhodli sa preto znížiť cenu vodky, aby zabránili konzumácii pančovaného alkoholu s potenciálne nebezpečnými zdravotnými účinkami. Od 1. februára sa štátom stanovená minimálna cena vodky zníži. Pol litra vodky bude v obchode stáť najmenej 185 rubľov, namiesto 220 rubľov.

U iného tovaru je pritom trend opačný. Spotrebiteľské ceny v Rusku vlani stúpli o viac ako 11 percent, ceny potravín sa zvýšili o viac ako 15 percent. Za rastom cien bol predovšetkým slabší kurz domácej meny.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vodka