Číňania sa vezú na vlne so žralokmi

Čínski investori môžu tvoriť ďalšiu veľkú vlnu rodiacich sa top hráčov v slovenskom priemysle. Naše hospodárstvo bolo v minulosti desiatky rokov socialistické, potom ho ovládli po Mečiarovej privatizácii vyvolení domáci podnikatelia, aby sa za Dzurindových vlád najväčšie podniky dostali zase do rúk investorov zo západnej Európy.

25.01.2015 18:00
debata (3)

Tých v uplynulých rokoch začali striedať domáci finančníci, ktorí medzičasom získali obrovskú silu. Ide najmä o skupiny J&T či Penta. K expanzii sa vlani schyľovalo v prípade ruských investorov. Projekty ako širokorozchodná železnica či vstup Rusov do našej energetiky však dostali trhlinu v podobe protiruských sankcií za situáciu na Ukrajine.

Práve namiesto Rusov teraz na Slovensko mieri spolu s rozširujúcimi sa investíciami finančných žralokov aj čínsky kapitál. Silu Číňanov možno vidieť pri boji o 66 percent akcií Slovenských elektrární, ktoré predáva taliansky Enel. Cena má byť okolo 3,6 miliardy eur. Jednu zo štyroch ponúk priamo podala China National Nuclear Corporation. Číňania už vstúpili do portugalskej a talianskej energetiky a čínsky kapitál je cítiť aj pri záujme Energetického a průmyslového holdingu o Slovenské elektrárne. V holdingu má podiel boháč Daniel Křetínský aj finančníci z J&T.

Slovensko-česká investičná skupina J&T Finance pritom podpísala vlani zmluvu o strategickej spolupráci s čínskou korporáciou GEFC China Energy Company Limited, ktorá patrí medzi najväčšie v krajine. Zaoberá sa najmä finančníctvom, výstavbou infraštruktúry a energetikou. Čínska firma má získať v J&T tretinový podiel v hodnote približne 700 miliónov eur. Investičné možnosti skupiny sa tým majú znásobiť.

Výhodná môže byť spolupráca aj pre Číňanov. Mzdy v Číne totiž stále rastú a vlani boli vo výrobných odvetviach už vyše 400 eur na mesiac. Pre Číňanov tak môže byť pri dobiehaní európskych platov postupne výhodnejšie vyrábať priamo v Európe a ušetriť tak na dopravných nákladoch.

„S rastúcou životnou úrovňou Číňanov budú rásť aj ich požiadavky na mzdu. Výroba v Číne bude preto stále menej výhodná,“ komentoval situáciu už vlani analytik Next Finance Jiří Cihlář. „Veľké koncerny zaujíma takisto stabilita politického a ekonomického prostredia, a to vrátane daňovej stability. Dôležitá je takisto infraštruktúra a nadväznosť na dodávateľsko-odberateľské siete. Práve preto dochádza k tomu, že výroba sa koncentruje do krajín, ktoré z týchto všetkých kritérií vychádzajú najlepšie,“ doplnil Cihlář.

Aj preto sa Česko, ale aj Slovensko zaujímajú o umiestnenie pobočky čínskej banky a chystajú sa aj letecké linky do Číny. Číňania sa zaujímajú aj o výstavbu bratislavského obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7, aj keď skôr sa počíta s tým, že sa môžu podieľať na financovaní celého projektu, kde má byť ročná splátka počas 30 rokov 150 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína #investori