Českým firmám sa na Slovensku darí viac ako miestnym

České firmy na Slovensku mali v porovnaní s priemerom slovenského trhu dvojnásobne vyššie tržby.

25.01.2015 13:24
debata (9)

Predstavovali v priemere 102 miliónov českých korún, zatiaľ čo u slovenských spoločností približne 47 miliónov korún. Mierne lepšie výsledky dosiahli české firmy na Slovensku aj v rentabilite a v zadlženosti, keď dokázali splácať svoje záväzky rýchlejšie ako ostatné firmy. Vyplýva to z analýzy dát portálu www.informaceofirmach.cz, ktorý obsahuje dáta o podnikoch z Česka a Slovenska.

Na Slovensku pôsobí približne 12 000 českých firiem s viac ako 50-percentným českým vlastníctvom. Priemerný zisk sledovaných českých firiem na Slovensku dosiahol 1,7 milióna Kč a bol tak o takmer milión korún vyšší ako prípade slovenských firiem. U nich predstavoval 754 000 Kč.

„Hodnotenie pôsobenia sledovaných českých firiem na Slovensku ukázalo, že majú výrazne vyššie tržby a zisk a zároveň približne porovnateľnú výnosnosť s ostatnými slovenskými firmami. Výhodou pre české firmy pôsobiace na Slovensku je podľa môjho názoru najmä ich know-how v spojení s ich dobrou znalosťou slovenského podnikateľského prostredia,“ uviedol člen predstavenstva CRIF – Slovak Credit Bureau Pavel Finger.

Medzi prvou päťkou najväčších českých spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu je prvý v poradí ČEZ Slovensko, nasledovaný spoločnosťami SaZ Invest, Škoda Auto Slovensko, O2 Slovakia a CBG. V rebríčku najväčších spoločností podľa tržieb všeobecne figurujú na Slovensku najmä české firmy zaoberajúce sa veľkoobchodom a maloobchodom.

Analýza spracováva výkazy u firiem, ktorých tržby prekročili päť miliónov Kč. Tieto kritériá splnilo 2467 slovenských firiem s českým majiteľom. Portál patrí pod CRIF – Czech Credit Bureau, dáta čerpá z aplikácie Cribis.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Česko #Slovensko