Ďurana: Nespoliehajte sa len na I. a II. pilier, šetrite si navyše

Nespoliehajte sa na to, že vaše dôchodky vyrieši I. a II. pilier, šerite si ešte niečo navyše, odporúča Radovan Ďurana z inštitútu INESS. Človek sa podľa neho nemôže spoliehať len na dôchodok z prvých dvoch pilierov, pretože nad ním majú kontrolu politici. Uviedol to v online debate s čitateľmi serveru Pravda.sk.

26.01.2015 00:00 , aktualizované: 11:46
debata (100)

Prví účastníci II. penzijného piliera požiadali o dôchodok. Životné poisťovne im vyrátali sumy, ktoré prekvapili nielen ich, ale aj časť ekonómov, ktorí predpokladali, že budú vyššie. Spoločný dôchodok z I. a II. piliera tak vychádza menší, než keby sporiteľ zostal len v I. pilieri. Vláda na túto situácia zareagovala prípravou už štvrtého otvorenia II. penzijného piliera. Chce umožniť vystúpiť ľuďom, ktorým sa súkromné penzie nevyplatia. Ďurana považuje opätovné otvorenie II. piliera za politické rozhodnutie, nie ekonomické. Pripomenul, že aj podľa štátneho tajomníka Jozefa Buriana bude potrebné I. pilier korigovať.

„Prvý pilier dáva prísľub – že vaše deti budú platiť dosť odvodov na váš dôchodok (nie je to istota). Druhý pilier sú reálne úspory, ktoré vám patria (ak bude pretrvávať rešpekt k vlastníckym právam),“ uviedol v online rozhovore. Podľa neho „vláda vytvára predstavu, že vie spočítať výhodnosť pre ľudí.“

„Je to nezmysel, ktorý manipuluje očakávania sporiteľov. Tento výpočet je totiž postavený na predpoklade, že štát môže donekonečna dotovať stratový prvý pilier,“ povedal Ďurana. Pre Ďuranu je kľúčová informácia, že už dnes, keď sa starnutie populácie v takej miere neprejavuje, je podľa neho I. pilier vo veľkej strate.

Druhý pilier podľa neho súčasných dôchodcov o nič neoberá: „Poberajú dôchodky, ktoré im s veľkou pravdepodobnosťou budú ich deti závidieť,“ uviedol. Na otázku, či budeme s klesajúcimi dôchodkami krajinou chudoby uviedol, že záleží, s kým sa porovnávame: „V celosvetovom meradle sú naši dôchodcovia bohatí“.

Na otázku o strate hodnoty druhopilierových dôchodkov pre infláciu uviedol: „Štát a centrálne banky znižujú hodnotu peňazí. Úspory vo vankúši preto strácajú kúpnu silu, inflácia je forma dane, ktorú musia platiť všetci sporitelia (nielen v II. pilieri). Na druhej strane ekonomický rast umožňuje za dobrých podmienok zhodnotiť úspory viac, ako je miera inflácie, a teda sporiteľ môže mať na konci sporenia viac. Istotu vám ale nedá nik.“

100 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #DSS