Šéf Bundesbank: Ak chce Grécko pomoc, musí si ctiť dohody

Grécko bude naďalej potrebovať pomoc a dostane ju len vtedy, keď si bude ctiť zmluvy s medzinárodnými veriteľmi. V rozhovore v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD to v nedeľu povedal šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Dodal pritom, že je v záujme gréckej vlády, aby urobila potrebné reformy.

25.01.2015 20:34
debata (3)

„Verím, že je aj v záujme gréckej vlády robiť to, čo je potrebné, aby sa vyrovnali so štrukturálnymi problémami,“ povedal Weidmann. Deutsche Bundesbank, ako znie oficiálny názov nemeckej centrálnej banky, má nielen v Európe značný rešpekt. Okrem toho hrá kľúčovú úlohu v rokovaniach o pomoci Grécku.

„Dúfam, že nová vláda nespochybní to, čo sa (od Grékov) očakáva a čo už bolo dosiahnuté,“ dodal. Nový kabinet by podľa neho nemal dávať sľuby, ktoré Grécko nebude schopné splniť. Pri štrukturálnych problémoch Weidmann upozornil na administratívu, verejné financie a ekonomiku, kde sú reformy najnutnejšie.

Na otázku, či je možný aj tretí „zostrih“, ako sa vo finančnej žargóne hovorí reštrukturalizácii dlhu, Weidmann odpovedal: „Pre mňa je rozhodujúce, aby Grécko malo dlhodobo stabilné verejné financie. Ak to tak nebude, potom ten ‚zostrih‘ poskytne len krátku pauzu na nadýchnutie,“ poznamenal šéf Bundesbanky.

V Grécku sa v nedeľu konali predčasné parlamentné voľby a prvé odhady ukazujú, že v nich presvedčivo zvíťazila ľavicová opozičná strana Syriza. Tá chce okrem iného vyjednať zmiernenie drakonických podmienok, ktoré od Grékov žiadajú medzinárodní veritelia výmenou za to, že už roky krajinu držia finančne nad vodou. Grécku už v roku 2010 hrozil štátny bankrot.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Bundesbank #Syriza