Euro sa vrátilo o 11 rokov späť, je za 1,11 dolára

Euro sa v pondelok voči americkému doláru prepadlo na nové jedenásťročné minimum pod 1,11 USD.

26.01.2015 09:09
debata (14)

Reaguje tak na víťazstvo ľavicovej strany Syriza v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku. Syriza sa stavia proti ďalším úsporným krokom v krajine, čo by mohlo viesť k rozkolu medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi. Experti očakávajú, že euro by počas dňa mohlo ďalej padať, napísala agentúra Reuters.

Jednotná európska mena sa v pondelkovom ázijskom obchodovaní voči americkému doláru prepadla až na 1,1098 USD, čo je najnižšia úroveň od septembra 2003. Neskôr straty stiahla a ustálila sa na 1,1180 USD. Stabilizácii kurzu pomohli informácie, že Syriza nezískala absolútnu väčšinu v 300-člennom parlamente a bude musieť hľadať koaličného spojenca. Šéf Syriza Alexis Tsipras ale zrejme aj tak bude na čele prvého kabinetu v štátoch eurozóny, ktorý by sa mohol dostať do sporu s európskymi veriteľmi pre úsporné opatrenia.

Euro voči japonskému jenu kleslo až na 130,16 JPY, kde sa kurz pohyboval naposledy pred rokom a pol. K britskej libre klesla jednotná európska mena až na sedemročné minimum 0,7406 GBP. Pozorovatelia očakávajú, že výpredaj eura by mohol pokračovať, pokiaľ bude Syriza naďalej neústupčivá vo vzťahu k rozhovorom s trojicou medzinárodných veriteľov Grécka, teda Európskou komisiou, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euro #eurozóna