Fíni Grékom pôžičky neodpustia, môžu im uľaviť

Fínsko je pripravené rokovať o rozšírení gréckeho úverového programu. Podmienkou však je, aby sa tamojšia vláda zaviazala k dodržiavaniu existujúcich dohôd a k štrukturálnym reformám. Vyhlásil to v pondelok fínsky premiér Alexander Stubb.

26.01.2015 10:59
debata (1)

„Neodpustíme pôžičky, sme však pripravení diskutovať o rozšírení programu pomoci alebo jeho splatnosti… To však nič nemení na skutočnosti, že Grécko musí pokračovať v ekonomických reformách,“ povedal Stubb novinárom.

Premiér dodal, že podmienky úveru pre Grécko považuje za cenovo veľmi prístupné a nevidí teda priestor pre akékoľvek zásadné zmeny. „Rešpektujeme demokratický výsledok volieb, budeme sa tiež držať toho, čo bolo dohodnuté predtým … Človek si musí uvedomiť, že celá kríza eura začala pre porušovanie pravidiel,“ uviedol ďalej fínsky premiér.

Víťaz nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku, opozičná strana SYRIZA, vstupovala od volieb s programom ukončenia úsporných opatrení a rušenia reforiem, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci medzinárodného úverového programu v celkovom objeme 240 miliárd eur. S EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) chce tiež strana rokovať o úprave podmienok splácania verejného dlhu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Fínsko