Ruský rubeľ výrazne oslabil, investori sa boja nových sankcií

Ruský rubeľ v pondelok výrazne oslabil a dole sa vydali aj ruské akcie. Finančné trhy tak reagujú na zostrené boje na východe Ukrajiny a tiež na hrozbu rozšírenia sankcií, ktoré na Moskvu pre ukrajinskú kríze uvalili západné krajiny.

26.01.2015 18:25
debata (201)

Okolo 16:30 SEČ vykazoval rubeľ voči doláru pokles o tri percentá na 66,23 RUB/USD. Voči euru potom ruská mena strácala 3,5 percenta, dostala sa na 74,71 RUB / EUR.

Washington aj Brusel teraz zvažujú nové sankcie voči Rusku, ktoré obviňujú z podpory separatistov bojujúcich s ukrajinskou armádou. „Riziko nových sankcií voči Rusku v dôsledku zhoršujúcej sa situácie na Ukrajine vytvára na ruskú menu silný tlak,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Ivan Kopejkin zo spoločnosti BKS Express.

Index moskovskej akciovej burzy MICEX strácal asi dve percentá, spadol na zhruba 1639 bodov. Dolárový index ruských akcií RTS odpisoval dokonca päť percent na 780 bodov.

Na Ukrajine zúria najtvrdšie boje od vlaňajšieho septembra, kedy bolo uzavreté prímerie. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v pondelok vyhlásil, že Rusko podporuje separatistov na východe Ukrajiny dodávkami veľkého množstva ťažkých zbraní. Súčasne Moskvu vyzval na okamžité ukončenie podpory separatistov.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ