Eurozóna Grékom pomôže, žiada však plnenie dohôd

Členstvo v eurozóne znamená, že jednotlivé krajiny dodržiavajú dohodnuté záväzky, vyhlásil s odkazom na vývoj v Grécku šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

26.01.2015 22:00
debata (3)

Euroskupina združuje ministrov financií krajín platiacich eurom, teda aj Grécko. S novou gréckou vládou, ktorú sformuje ľavicová Syriza a pravicoví Nezávislí Gréci, chcú podľa neho krajiny Euroskupiny začať čo najskôr rokovať o tom, ako pomôcť postaviť grécke hospodárstvo na nohy.

Na tlačovej konferencii po skončení rokovania Euroskupiny Dijsselbloem zdôraznil, že nová vláda sa ešte ani neujala úradu a na rokovania s nimi je preto potrebné chvíľu počkať.

Povedal ale tiež, že už telefonicky hovoril s budúcim pravdepodobným ministrom financií Janisom Varufakisom, ktorý vraj dal najavo pripravenosť k tesnej spolupráci aj želanie, aby Grécko zostalo v eurozóne. „V tom bol veľmi jednoznačný,“ podotkol líder skupiny. O konkrétnych detailoch sa však vraj ešte nebavili.

Líder Syrizy Alexis Tsipras nedeľné voľby jasne vyhral so sľubom ukončenia úsporných opatrení a vyjednania množstva úľav z podmienok, ktoré pred piatimi rokmi dali Grécku medzinárodní veritelia. Pomoc dosiahla 240 miliárd eur. Podmienkou boli tvrdé úspory a reformný program.

Šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Klaus Regling novinárom večer pripomenul, že Grécko zatiaľ dostalo 141,8 miliardy eur a ESM tak vlastní 44 percent gréckeho verejného dlhu.

„Sme ďaleko najväčší veriteľ a preto máme jasný záujem na budúcnosti krajiny,“ poznamenal s tým, že vzťah to bude dlhodobý – priemerná doba splatnosti dlhopisov je 32 rokov.

Dijsselbloem v pondelok pripomenul, že na zníženie dlhového zaťaženia Grécka už bolo urobené mnohé. „Vždy sme hovorili, že s nimi budeme naďalej spolupracovať, ak Gréci dodržia to, čo sme s nimi už skôr dohovorili,“ vyhlásil šéf Euroskupiny.

Prípadná diskusia o otázkach udržateľnosti gréckeho dlhu bude podľa Dijsselbloema možno až potom, čo sa skončí zatiaľ stále nehotová posledný, v poradí už piata, previerka stavu gréckeho hospodárstva.

Ministri financií eurozóny už vlani v decembri rozhodli o predĺžení terajšieho európskeho programu do konca februára. Jednou z prvých vecí, o ktoré bude potrebné s novou vládou v Aténach rokovať, je tak možnosť ďalšieho predĺženia, aby sa Atény neocitli bez európskych peňazí.

Dijsselbloem zdôraznil, že rešpektuje rozhodnutie gréckych voličov aj výsledok volieb a novou vládou chce efektívne spolupracovať. „Myslím, že každý, vrátane gréckych voličov, ale chápe, že veľké problémy gréckej ekonomiky nezmizli alebo sa nezmenili cez noc len preto, že boli voľby,“ poznamenal Holanďan Dijsselbloem.

Od novej gréckej vlády Dijsselbloem očakáva, že spolu s ostatnými krajinami Euroskupiny bude pracovať na „posilnenie gréckej ekonomiky“. „Plne chápeme, že je potrebné mnohé urobiť, a sme pripravení ich podporiť,“ poznamenal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna