Štvrťročný zisk Microsoftu klesol o viac ako desatinu

Čistý zisk americkej softvérovej spoločnosti Microsoft sa v druhom finančnom štvrťroku medziročne prepadol o viac než desatinu na 5,86 miliardy dolárov.

27.01.2015 09:22
debata

K poklesu prispel slabý predaj osobných počítačov, ktorý tlmí dopyt po operačnom systéme Windows. Firma sa ale potýkala aj s nepriaznivými dôsledkami silného kurzu dolára.

Tržby v štvrťroku, ktorý sa skončil 31. decembra, sa zvýšili o osem percent a dosiahli 26,5 miliardy dolárov. Za ich rastom stálo predovšetkým minuloročné prevzatie výroby mobilných telefónov od fínskej Nokie.

Výsledky boli zhruba v súlade s očakávaniami analytikov. Akcie podniku ale po zverejnení oslabili o dve percentá, zrejme preto, že niektorí investori počítali s ešte lepším výsledkom. Akcie Microsoftu sa v posledných dňoch pohybovali okolo najvyšších hodnôt za 14 rokov.

Minulý týždeň predstavil Microsoft podrobnosti o svojom najnovšom operačnom systéme Windows 10. Firma dúfa, že nový systém podporí jej aktivity v oblasti inteligentných telefónov. Predpokladá sa, že Microsoft uvedie Windows 10 na trh v druhej polovici tohto roka. Nový systém sa má stať jednotnou platformou pre rôzne typy prístrojov, vrátane osobných počítačov, počítačových tabletov, inteligentných telefónov a herných konzol Xbox.

Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows využíva väčšina osobných počítačov. V oblasti inteligentných telefónov ale firma zaostáva za konkurentmi Apple a Google. Podľa výskumnej spoločnosti IDC podiel prístrojov využívajúcich systém Windows Phone vlani na svetovom trhu s inteligentnými telefónmi dosahoval iba 2,7 percenta.

Microsoft vlani v apríli dokončil prevzatie divízie výroby mobilných telefónov od fínskej spoločnosti Nokia, za ktorú zaplatil 5,44 miliardy eur. Okrem výroby telefónov získal Microsoft aj licencie a portfólio patentov Nokie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft