Bankám sa nepáči transakčná daň

Štyri bankové asociácie a federácie reprezentujúce takmer 100 % európskeho bankového sektora zaslali list jedenástim ministrom financií členských krajín EÚ, vrátane slovenského. V ňom upozorňujú na dôsledky zavedenia dane z finančných transakcií.

27.01.2015 14:03
debata (1)

Reagovali tak na písomnú žiadosť francúzskeho ministra financií a rakúskeho spolkového ministra financií, aby boli prijaté kroky na oživenie prípravných prác pre zavedenie dane na základe posilnenej spolupráce Belgicka, Estónska, Francúzska, Grécka, Nemecka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Španielska, Portugalska a Talianska. Informovala o tom Slovenská banková asociácia.

Európska asociácia družstevných bánk (EACB), Európska asociácia verejných bánk (EAPB), Európske združenie sporiteľní (ESBG) a Európska banková federácia (EBF), ktorej členom je aj Slovenská banková asociácia (SBA), zdôrazňujú, že vlády zapojených krajín nebezpečne podceňujú ekonomický dosah dane na ekonomiky EÚ. Ak sa daň zavedie tak, ako ju navrhli, vážne ohrozí finančnú stabilitu nielen v eurozóne, píše sa v stanovisku.

Tak ako ukázal aj nedávny výskum realizovaný pre Európsku komisiu, významným otáznikom je podľa Slovenskej bankovej asociácie výber tejto dane a jeho nákladnosť. Zavedenie dane z finančných transakcií môže podľa nich pôsobiť kontraproduktívne v dôsledku nízkych daňových príjmov z nej a súčasne vysokým nákladom na jej zavedenie a udržanie systému jej výberu. Asociácie upozorňujú aj na riziko nespravodlivej marginalizácie a konkurenčného znevýhodnenia finančných inštitúcií z menších zúčastnených krajín, čo nezostane bez dôsledkov aj na nefinančné sektory ekonomík týchto krajín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky