Ministri financií odklepli úvery Ukrajine za 1,8 miliardy eur

Európska únia poskytne Ukrajine pomoc vo výške 1,8 miliardy eur, zhodli sa v utorok ministri financií členských krajín EÚ.

27.01.2015 16:12
debata (56)

Nová pôžička má podobu strednodobých úverov, musí ju ale ešte potvrdiť Európsky parlament. Jej cieľom je pomôcť Ukrajine prekonať kritické problémy, s ktorými sa stále potýka, napríklad so slabou platobnou bilanciou a fiškálnou situáciou.

Program má prispieť k snahám Kyjeva pokročiť v reformách a poradiť si s hospodárskymi a politickými problémami. Pomoc je pritom viazaná práve na určité reformné kroky. Veľká Británia a niektoré ďalšie krajiny v minulých dňoch navrhovali, aby pôvodná suma, s ktorou prišla komisia, bola zvýšená až na 2,4 miliardy eur.

Ministri nakoniec schválili pôvodnú sumu, teda 1,8 miliardy eur. Dali ale zároveň najavo, že by podporili ešte ďalšiu pomoc, pokiaľ ju komisia navrhne. Český minister financií Andrej Babiš pripomenul, že EÚ má na podobné pôžičky fond. „Historicky je s týmito pôžičkami dobrá skúsenosť,“ poznamenal.

Makrofinančná pomoc je nástrojom únie umožňujúci reagovať na ťažkosti partnerských krajín s platobnou bilanciou. Dopĺňa pomoc poskytovanú Medzinárodným menovým fondom (MMF). Úvery sú financované prostredníctvom výpožičiek EÚ na kapitálových trhoch. Získané peniaze sú potom za podobných finančných podmienok ďalej požičiavané prijímajúcim krajinám.

Nový program má byť realizovaný ešte tento rok a začiatkom roku 2016. Je to pritom už tretí program európskej makrofinančnej pomoci Ukrajine od roku 2010. Len v roku 2014 vyplatila Európska komisia na pomoc Ukrajine v rámci prebiehajúcich programov sumu 1,36 miliardy eur.

Vyplatenie poslednej splátky vo výške 250 miliónov eur v rámci týchto programov je možné očakávať tento rok na jar, ak Ukrajina úspešne vykoná dohodnuté politické opatrenia a dosiahne priebežné uspokojivé výsledky v programe MMF.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina