Druhý pilier sa otvorí na tri mesiace

Nízke súkromné dôchodky vyprovokovali vládu k štvrtému otvoreniu druhého piliera. V najbližších týždňoch dostanú ľudia nachádzajúci sa v druhom pilieri list od Sociálnej poisťovne.

28.01.2015 10:56 , aktualizované: 19:54
debata (46)

V ňom bude napísané, komu sa z II. piliera oplatí vystúpiť, a kto by mal, naopak, ostať. Ekonómovia nie sú jednotní v tom, komu sa druhý pilier oplatí. Zhodujú sa len v tom, že ak sa už ľudia aj rozhodnú vystúpiť z druhého piliera, mali by si potom naďalej sporiť na starobu. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí rozhodla, že možnosť vystúpiť, ale aj vstúpiť do druhého piliera bude Slovákom daná od 15. marca do 15. júla 2015. V druhom pilieri má 1,5 milióna Slovákov 6,5 miliardy eur.

„Máme ambíciu v liste uviesť konkrétne príklady, ktoré ľuďom pomôžu zorientovať sa v tom, aký vysoký dôchodok dostanú, ak sa rozhodnú vystúpiť alebo ostať v druhom pilieri,“ povedal minister práce Ján Richter. Aktuálne ľudia zarábajúci posledných desať rokov priemerný plat prerábajú na vstupe do druhého piliera 25 eur za mesiac. Človek s priemerným príjmom si totiž môže od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný dôchodok vo výške 21 eur za mesiac. Ďalších 376 eur dostane od štátu. Kombinovaná penzia z prvého a druhého piliera bude vo výške 397 eur za mesiac. Ak sa človek s rovnakým príjmom rozhodol pred desiatimi rokmi spoliehať len na štát, od Sociálnej poisťovne každý mesiac dostane dôchodok 422 eur. Za rok tak na vstupe do druhého piliera prerobí až 300 eur. Na priblíženie, za prvých deväť mesiacov roku 2013 bola na Slovensku priemerná hrubá mzda 838 eur za mesiac.

„Druhý pilier nakoniec skrachuje tak ako vo všetkých okolitých krajinách,“ povedal premiér Robert Fico. Ten ľudí upozorňuje, že ak z druhého piliera nevystúpia, preberajú plnú zodpovednosť za to, že ich dôchodky môžu byť v budúcnosti nižšie, ako keby sa v starobe spoliehali len na štát. Aktuálne má v druhom pilieri 1,5 milióna ľudí uložených až 6,5 miliardy eur. Podľa premiéra na vstupe do druhého piliera prerobí až 1 milión ľudí. Dôchodkové správcovské spoločnosti nesúhlasia s otvorením druhého piliera. „V sporivej časti systém dosahuje výrazné zhodnotenie peňazí ľudí. Tu problém nie. Ak treba niečo urobiť, tak regulovať výšku dôchodkov od súkromných poisťovní,“ povedal Viktor Kouřil, podpredseda VÚB Generali Slovensko.

Štát zrejme biznis poisťovní zareguluje. „Prebiehajú diskusie o tom, aké zmeny by bolo potrebné prijať na to, aby ľudia dostávali vyššie dôchodky z II. piliera,“ hovorí minister Richter. Problémom však je aj to, že súkromné poisťovne ľuďom neponúkajú možnosť kúpenia dôchodku valorizovaného o aktuálnu infláciu.

Ekonómovia sa zhodujú v tom, že systém súkromných dôchodkov je výhodný pre mladých ľudí, ktorých mesačný príjem je nad úrovňou priemernej mzdy. Na to, či je systém výhodnejší aj pre starších ľudí s nižšími príjmami, nie sú jednoznačné názory. „V prípade štyridsiatnikov s nižšími platmi by som bol opatrný v tvrdení, že druhý pilier môže byť pre nich nevýhodný, nikto totiž dnes nevie povedať, aké vysoké dôchodky bude štát vyplácať o dvadsať rokov,“ povedal ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Dnešné odvody totiž ani zďaleka nestačia na vyplácanie súčasných dôchodkov. Sociálna poisťovňa tak v tomto roku počíta s dotáciou jednej miliardy eur priamo zo štátneho rozpočtu.

„Takzvaný demografický problém spôsobí, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu,“ priblížil Baláž. Problém sa dá riešiť, ale všetko má svoje hranice. Riešením je okrem druhého piliera aj rast zamestnanosti cez prisťahovalectvo, či rast daní a dotovanie penzií, alebo aj pokles dôchodkov a predlžovanie veku odchodu do penzie.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier