Ľudia v II. pilieri prerábajú. Národná banka je ticho

Rozlúsknuť otázku nevýhodnosti prvých kombinovaných dôchodkov z prvého a druhého piliera oproti čisto štátnym penziám sa nepodarilo ani poslancom počas prieskumu v Národnej banke Slovenska (NBS).

28.01.2015 12:00
Národná banka Slovenska, NBS Foto:
Národná banka Slovenska nepovie, prečo penzisti doplatili na druhý pilier.
debata (114)

Konkrétne výpočty poisťovní totiž podľa zákona nemôžu byť sprístupnené nielen bežným občanom, ale ani ich voleným zástupcom poslancom. Transparentnosť druhého piliera tak dostala ďalšiu tvrdú ranu, keďže súkromné poisťovne odmietajú dobrovoľne zverejniť spôsob výpočtu súkromných dôchodkov, odvolávajúc sa pritom na utajenie svojho obchodného modelu pred konkurenciou.

„Životné poisťovne nám neposkytli spôsob výpočtu dôchodku a táto informácia je neverejná,“ povedal poslanec Ivan Švejna (Most). Poslanci tak v NBS nedokázali zistiť, či si súkromné poisťovne účtujú až tridsaťpercentné marže z vyplácania súkromných dôchodkov II. piliera. S takýmto zistením prišli pred pár týždňami analytici Inštitútu finančnej politiky patriaceho pod ministerstvo fi – nancií.

„Najväčšia irónia je, že ja ako sporiteľ nemám právo po odchode do penzie zistiť, akým spôsobom bol vypočítaný môj súkromný dôchodok z druhého piliera a podľa zákona sa k tejto informácií nedostanem ani ako poslanec,“ pokračoval Švejna.

Poslanecké prieskumy pritom v minulosti pomohli získať viaceré cenné informácie. Naposledy napríklad o zlom fungovaní informačných systémov na Finančnom riaditeľstve. Na terajšom neúspešnom prieskume sa zúčastnili aj poslanci vládneho Smeru.

„Museli sme akceptovať nesprístupnenie informácií. Zatiaľ je predčasné odpovedať na otázku, či v budúcnosti príde k zmene zákona, tak aby k informácii o spôsobe výpočtu súkromných dôchodkov mali prístup aj poslanci,“ uviedol poslanec Daniel Duchoň (Smer).

V druhom pilieri má aktuálne 1,5 milióna Slovákov uložených viac ako 6,5 miliardy eur. Zdalo by sa logické, že NBS zasiahne, keďže má na starosti finančné inštitúcie. „Národná banka Slovenska prednedávnom ukončila licenčné konanie a je detailne oboznámená s podmienkami vyplácania dôchodkov. Národná banka Slovenska posudzovala, či sú kalkulácie v súlade so zákonom, ale neschvaľovala samotnú výšku dôchodku, lebo na to kompetencie nemá,“ povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová.

Vláda pripravuje spôsob, ako regulovať biznis životných poisťovní, s cieľom ponuky dôchodkov z druhého piliera vylepšiť. Zároveň sa má druhý pilier otvoriť od marca, aby ľudia mohli zvážiť odchod. Pred desiatimi rokmi boli totiž ľuďom sľubované švajčiarske dôchodky a teraz sa mnohí môžu cítiť podvedení.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier