Pavlis: Nemám žiadnu firmu v daňovom raji, je to fikcia

So spoločnosťou Port Service nemám nič spoločné od roku 2006, uviedol minister Pavol Pavlis. Schránková akciová spoločnosť, registrovaná v daňovom raji, sa súdi so štátom o 60 miliónov eur. Časť opozície žiada odvolanie ministra Pavlisa. Minister na to nevidí dôvod.

28.01.2015 16:04
debata (29)

Kauzu považuje minister za vykonštruovanú fikciu. Firma Port Service sa súdi o odškodné s FNM pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov. Len niekoľko mesiacov po podaní žaloby v roku 2002 sa Pavlis stal členom dozornej rady FNM, hoci podiel v tejto firme stále vlastnil. V nej zostal až do svojho zvolenia za poslanca parlamentu v roku 2006. Potom svoju časť predal spomínanej schránkovej firme (viac v článku Kauzu ministra Pavlisa preverí generálna prokuratúra). Časť opozície tvrdí, že môže byť utajeným vlastníkom firmy, ktorú skryl do daňového raja.

Účasť na valnom zhromaždení spoločnosti Port Service v roku 2006 v pozícii overovateľa vysvetlil ako záležitosť súvisiacu s prechodom vlastníctva spoločnosti. Údajnú pôžičku firme, ktorú mu opozícia vyčíta, zase účtovnou operáciou. Žiadnu pohľadávku voči spoločnosti nemá, len mal podľa svojich vlastných slov v tom čase jediný podpisové právo k účtom spoločnosti.

Nevidí ani konflikt záujmov v súvislosti so svojím členstvom v Dozornej rade Fondu národného majetku. Dozorná rada podľa neho nemala ako vstupovať do rozhodovania fondu, jej úlohou bolo kontrolovať rozpočet a schvaľovať hospodárenie. Uviedol tiež, že počas jeho pôsobenia v dozornej rade firma Port Service spory týkajúce sa odškodného na súdoch prehrávala.

„Všetky informácie spojené s témou Port Service, s privatizáciou, s mojou osobou sú verejne dostupné, či už na internete, v zbierke listín, v obchodnom registri, takže všetko, čo mohlo byť zverejnené je zverejnené, nemám pred verejnosťou ani pred novinármi absolútne žiadne tajnosti,“ vyhlásil Pavlis.

Ministra hospodárstva podporil aj premiér Robert Fico, keď na tlačovej konferencii po stredajšom zasadaní vlády povedal, že nevidí uňho konflikt záujmov, ako to tvrdí opozícia, a teda nemá dôvod na jeho odvolanie.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Pavlis #Port Service