Štvrťročný zisk Samsungu klesol o 27 percent

Čistý zisk juhokórejského výrobcu elektroniky Samsung Electronics vo štvrtom štvrťroku klesol o 27 percent na 5,35 bilióna wonov (4,35 miliardy eur).

29.01.2015 08:10
debata

Oznámila to vo štvrtok firma, ktorá sa potýkala s tuhou konkurenciou. Divízii polovodičov sa síce darilo, nedokázala však kompenzovať slabší výsledok v divízii inteligentných telefónov.

Čistý zisk sa znížil zo 7,3 bilióna wonov, ktoré najväčší svetový výrobca smartfónov zarobil pred rokom. Analytici podľa spoločnosti FactSet odhadovali, že tohtoročný kvartálny výsledok bude ešte o 0,9 bilióna wonov nižší.

Čistý zisk sa tak znižoval už štvrtý kvartál za sebou. Prevádzkový zisk za tri mesiace do decembra dosiahol 5,3 bilióna wonov, a bol tak medziročne nižší o 36 percent. Tržby sa znížili o 11 percent na 52,7 bilióna wonov.

Svetlým bodom v hospodárení bola divízia polovodičov, ktorá dosiahla najvyšší zisk za viac ako štyri roky. Naopak, divízie informačných technológií a mobilných zariadení, ktorá vyrába telefóny Galaxy, vykázala za obdobie od októbra do decembra prevádzkový zisk 1,96 bilióna wonov. To je menej ako polovica zisku za rovnaké obdobie pred rokom a piaty kvartálny pokles za sebou.

Spoločnosť uviedla, že dodávky jej inteligentných telefónov a tabletov vo štvrtom štvrťroku klesli, aj keď priemerná cena týchto zariadení sa zvýšila. Spoločnosť konkrétne čísla o predaji neuviedla.

Analytici odhadujú, že firma v spomínanom období dodala na trh 74 miliónov až 77 miliónov smartfónov. Americký konkurent Apple, ktorý vlani predstavil nový rad svojich inteligentných mobilov iPhone, predal v prvom fiškálnom štvrťroku 74,5 milióna týchto prístrojov, teda o 46 percent viac ako vlani.

V Číne podľa spoločnosti Counterpoint Technology Market Research patrila Samsungu medzi výrobcami telefónov vo štvrtom štvrťroku piata priečka. Pred rokom mal na tamojšom trhu 17-percentný podiel, predstihol ho však Apple aj domáci konkurenti Xiaomi, Lenovo alebo Huawei.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Samsung