Eustream čoskoro očakáva dohody o novom plynovode

Zámer slovenského prepravcu zemného plynu Eustreamu vybudovať nový plynovod, ktorý by umožňoval prepravu plynu zo západu cez Ukrajinu na Balkán, sa posúva bližšie k možnej realizácii.

29.01.2015 12:44
debata (12)

Podľa šéfa Eustreamu Tomáša Marečka by totiž už v najbližších dňoch mohlo byť podpísané memorandum o porozumení s partnermi v Bulharsku a Rumunsku. "Očakávame, že memorandum o porozumení s Rumunmi a Bulharmi bude podpísané povedzme do dvoch týždňov,“ povedal Mareček pre agentúru Reuters v stredu počas Európskej plynárenskej konferencie vo Viedni.

Ako dodal, Eustream vystupuje ako hlavný iniciátor projektu, ktorého súčasťou by však ako akcionári v konečnom dôsledku mali byť aj ďalší partneri. Výsledkom by mal byť spoločný podnik s viacerými zahraničnými spoločnosťami. "Určite to prediskutujeme s OMV, taktiež sme o projekte rokovali s Gaz de France,“ povedal Mareček pre Reuters. Ako dodal, v pláne sú aj rokovania s veľkými hráčmi z Nemecka. Predpokladané náklady na vybudovanie plynovodu sú pritom podľa Marečka od 750 mil. eur až po 1,2 mld. eur v závislosti od jeho finálneho trasovania.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Od roku 1972 Eustream prepravil viac ako 2,2 bilióna metrov kubických plynu. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2 255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 megawattov.

Stopercentným vlastníkom Eustreamu je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

12 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream