Lukašenko rozmýšľa o reštrukturalizácii bieloruského dlhu

Bielorusko by mohlo začať rokovať o reštrukturalizácii dlhu, ak bude mať tento rok problémy s hradením jeho splátok. Povedal to vo štvrtok prezident Alexander Lukašenko.

29.01.2015 15:51
debata (10)

Bielorusko sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledky hospodárskych problémov Ruska, ktoré je jeho najväčším obchodným partnerom.

„V tomto roku máme splatiť štyri miliardy dolárov. Ak to bude ťažké, budeme rokovať o reštruktura­lizácii dlhu,“ povedal Lukašenko, ktorého cituje agentúra Reuters. Bielorusko podľa prezidenta spolieha na pomoc Ruska, pretože bieloruské hospodárstvo je „súčasťou ruskej ekonomiky“.

Bielorusko už tento rok podniklo niekoľko krokov, aby uchránilo svoju ekonomiku pred dôsledkami menovej krízy a slabnúci ekonomiky v susednom Rusku. Bieloruská centrálna banka napríklad zvýšila úrokové sadzby a opakovane znížila oficiálny kurz domácej meny voči americkému doláru.

Ruská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami sankcií, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej kríze. Hospodársky rast navyše podkopáva pokles cien ropy. Ruský rubeľ sa vlani napriek intervenciám centrálnej banky prepadol voči doláru o 41 percent, voči euru sa jeho kurz znížil o 34 percent.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko